Rusya'da koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı geliştirilen aşının yapılmaya başladığı haberleri gelirken, ülkede sağlık otoriteleri arasında yeni bir tartışma patlak verdi.
Russia Today'in (RT) haberine göre halk sağlığı yetkilileri arasında Kovid-19 aşısından önce ya da sonra alkol almanın güvenli olup olmadığına dair tartışmalar başladı.
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova salı günü yaptığı açıklamada, "insanların aşılamadan en az iki hafta önce alkol almayı bırakmasının şart olduğunu" söyledi. Popova ilk enjeksiyondan sonra da 6 hafta boyunca içkiden uzak durulması gerektiğini belirtti.
Haberde görünüşe göre bu uyarının, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak ve virüse karşı direnç geliştirme şansını en üst düzeye çıkarmak için yapıldığına dikkat çekildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak Popova'nın sözlerine bazı sağlık yetkililerinden itirazlar geldi.
Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi Başkanı Aleksandr Gintsburg, 112 Ukrayna televizyonuna verdiği röportajda, Popova'nın sağlıkla ilgili uyarılarında tonu bir parça düşürmeye çalıştı.
Gintsburg, "Alkolün yalnızca insan davranışı değil bağışıklık sisteminin çalışması üzerinde de zararlı etkisi vardır. Ancak bir kadeh şampanya şimdiye dek kimseye zarar vermedi" diye konuştu.
RT geçen hafta cumartesi günü kitlesel aşılama programının başlatıldığını ve başkent Moskova'daki insanların klinik bir deneme dışında aşıya ilk erişenler arasında yer aldığını aktardı.
Tıp uzmanları ve öğretmenler, enjeksiyon teklif edilen ilk kişiler arasında yer alırken, aşı üreticilerinin 2021'de 600 milyon insan için yeterli doz üretmeyi umduğu kaydedildi.
Rusya, Kovid-19'a karşı bugüne kadar iki aşıyı tescil ettirdi. Gamaleya Enstitüsü tarafından üretilen "Sputnik V", virüsten korunmak için onaylanan ilk formül olarak ağustos ayında gündeme geldi. Ardından Vektör Virüsoloji ve Biyoteknoloji Devlet Bilim Merkezi, "EpiVacCorona" adlı aşıyı geliştirdi. Üçüncü bir aşının da klinik denemelerin parçası olarak araştırıldığı bildirildi.
Independent Türkçe, Russia Today