TTB, "karantina süresi" tartışmalarına katıldı: Salgını sermayenin görüşleri değil, bilimsel yaklaşımlar bitirir

Yapılan açıklamada, "Bugün pandemide gelinen vahim tablonun nedeni halk sağlığını değil ekonomiyi önceleyen adımlardır" denildi

Fotoğraf: AA

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın yakın temalı kişilerin karantina sürelerinin güncellemesine ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "İş dünyasınında talebi bu yöndeydi" paylaşımına ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından Hisarcıklıoğlu'nun paylaşımını alıntılayan TTB, "Bugün pandemide gelinen vahim tablonun nedeni  halk sağlığını değil ekonomiyi önceleyen adımlardır. Patronlar sağlık hakkında fikir üretemez. Salgını sermayenin görüşleri değil, şeffaflık ve bilimsel yaklaşımlar bitirir" ifadelerini kullandı.

TTB paylaşımında ayrıca "SermayeDeğilBilimBelirlesin" etiketini kullandı.

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) taşıyan hastalarla yakın temaslıların karantina süresinde değişiklik yapıldığına dair yazılı bir açıklama yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yapılan açıklamada test yaptırmayan kişilerin karantina sürelerinin 10 gün olacağı, PCR testi negatif çıkan ve semptom gelişmeyen kişilerin 7. günün sonunda karantinasını bitirip 8. gün işbaşı yapabilecekleri kaydedilmişti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda söz konusu kararı destekleyerek şunları kaydemişti:

Özelikle sanayi işletmelerimizde yaşanan sıkıntıları çözmek üzere Sağlık Bakanlığı Kovid-19 yakın temasta 14 günlük karantina süresini 10 güne indirdi. PCR testi negatif çıkar ve semptom gelişmezse 7. günün sonunda karantina bitirilebilecek ve 8. günde işe dönüş sağlanabilecek.

Yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda Amerikan Hastalık Kontrol Önleme Merkezi ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yapılan karantina süresi güncellemelerine Türkiye de uyum sağlamıştır. İş dünyasının talebi de bu yöndeydi.

Bakanlık daha sonra yaptığı açıklamada ise, alınan kararın yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiğini, süre değişikliğinin uluslararası güncellemelere paralel yapıldığını kaydetti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU