Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından koronavirüs salgını konusunda uyarılarda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"İlaçlar zamanında kullanılmalı"
Hastanelerin, yoğun bakımların dolduğunu ve günde 170'i aşkın insanın hayatını kaybettiğini belirten Özlü, "Hastalar soruyorlar: 'Testim pozitif çıktı, ama semptomlarım çok hafif, kendimi kötü hissetmiyorum. Filyasyon ekibinin getirdiği ilacı şimdi kullanmam gerekir mi? Durumumda kötüleşme olursa başlasam olmaz mı?' Antiviral ilaçlar, enfeksiyonun başlangıcında, virüsün replikasyon döneminde başlandığında daha etkilidir. Geç dönemde etkinlik azalıyor. Bu nedenle tablonun ağırlaşmasını beklemeden tedaviye başlanmalı. Sonradan 'keşke verilen ilacı zamanında kullansaydık' deyip hayıflanmamak için SARS-CoV-2'ye tam etkili özel ilacı bulununcaya kadar, elimizde olan ilaçları Ulusal Tanı Tedavi Kılavuzumuzun önerdiği zamanlamayla kullanmakta yarar var" ifadelerini kullandı.
Sakın “ben gencim, sağlıklıyım, ayakta, hafif atlatırım” diye düşünmeyin. Kimde nasıl seyredeceği tam öngörülemiyor. 4⃣
— Prof. Dr. Tevfik Özlü (@drtevfikozlu) November 27, 2020
"’Gencim, ayakta atlatırım’ demeyin”
"Ben gencim, sağlıklıyım, ayakta, hafif atlatırım" diye düşünenleri de uyaran Özlü, "Kimde nasıl seyredeceği tam öngörülemiyor. Sevdiklerimizi kaybediyoruz, her gün birilerinin anne-babası, eşi, çocuğu, kardeşi yitip gidiyor" dedi.
Bakan Koca da uyarmıştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da iki gün önce toplanan Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada; koronavirüs vakalarının son bir haftada yüzde 50 arttığını belirtmiş ve kritik illerdeki yoğun bakım doluluk oranlarını açıklamıştı.
Bakan Koca’nın açıklamasına göre vaka sayısının çok olduğu kritik illerde yoğn bakım doluluk oranları şöyle:
İstanbul: Yoğun bakım doluluk oranı Yüzde 70
Ankara: Servis doluluk oranı 62.3, yoğun bakım doluluk oranı 75.4
Bursa: Yüzde 75.8 doluluk oranı, servis doluluk oranı 64.2
İzmir: Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76.6
Gaziantep: Yoğun bakım doluk oranı 73.1
Kocaeli: Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76.9, solunum cihazı doluluk oranı 40.6
Independent Türkçe