Biden "çeşitlilik" sözünü tuttu: Geçiş ekibinin yaklaşık yarısı beyaz değil, çoğu kadın

Federal kuruluşların geçiş sürecine hazırlığını inceleyen 500 kişilik ekibin de yarısından fazlası kadın

Joe Biden ve Kamala Harris'in 20 Ocak 2021'de gerçekleşecek yemin töreniyle görevlerine başlamaları bekleniyor (Reuters)

ABD'de 3 Kasım başkanlık seçimlerinin kazananı ilan edilen Demokrat Joe Biden'ın geçiş yönetiminin farklı kökenlerden ve topluluklardan isimleri bir araya getireceği konuşuluyor.

CNN'in haberine göre Biden ocak ayında göreve başlamaya hazırlanırken, geçiş ekibinin neredeyse yarısını beyaz olmayanların oluşturacağı ve kadınların çoğunlukta olacağı belirtiliyor.

Amerikan kanalının elindeki veriler, geçiş personelinin yüzde 46'ısının, üst düzey personelin de yüzde 41'inin beyaz olmayan yetkililerden oluşacağını gösteriyor. Kadınların geçiş personeli arasında oranının yüzde 52, üst düzey kadro içindeki oranının da yüzde 53 olacağı ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin ilk kadın ve siyahi başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris'le yola çıkan Biden, başkanlığı garantilemesi sonrası ilk görevlendirme duyurusundaysa tecrübeli danışmanlardan Ron Klain'i Beyaz Saray Genel Sekreteri olarak tercih etmişti.

Haberde geçiş ekibindeki çeşitliliğin danışma kuruluna da uzandığı, bu kadrodakilerin yüzde 43'ünün beyaz olmayan kişilerden oluşacağı, toplamda da kadınların oranının yüzde 52'yi bulacağı ifade ediliyor.

Biden'ın Kovid-19 için hazırladığı 13 kişilik danışma kurulunda 9 üyenin beyaz olmayan isimler olduğu, 5'inin kadın olduğu belirtiliyor.

ABD Genel Hizmetler İdaresi (GSA) seçim sonuçlarını hâlâ kabul etmezken, federal kuruluşların geçiş sürecine hazırlığını incelemekle görevli 500 kişilik ekibin yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Süreçle ilgili yetkililerden birine göre söz konusu kadronun yaklaşık yüzde 40'ı; beyaz olmayanlar, LGBT+ bireyler ve engelliler dahil "geçmişte federal hükümette yeterince temsil edilmemiş toplulukların mensuplarından" oluşuyor.
 


Biden-Harris geçiş sürecine liderlik eden isimlerden Ted Kaufman, "Biden-Harris yönetimine geçiş için aylardır hazırlıklar yapılıyordu ve bu işin özünde çeşitliliğe duyulan güçlü bağlılık yatıyor" dedi.

Farklı kesimlerden oluşan lider ve personel kadrolarının ABD'yi yansıttığını belirten Kaufman, "Seçilmiş başkan Biden ve yardımcısı Harris'in, ulusumuzun en büyük zorluklarının üstesinden gelmek için farklı sesler aracılığıyla bir politika vizyonu geliştirip uygulayabileceğimize duyduğu inancı destekliyoruz" diye ekledi.

Önemli bakanlıklara kadın adaylar

Guardian'ın haberine göre Biden'ın Savunma Bakanlığı (Pentagon) koltuğuna, buradaki erkek bakan geleneğini yıkarak Bill Clinton ve Barack Obama yönetimlerinde üst düzey savunma danışmanlığı yapmış Michele Flournoy'u, Dışişleri Bakanlığı'na da Obama döneminde ABD'nin BM Daimi Temsilcisi görevini üstlenmiş Susan Rice'ı düşündüğü konuşulmuştu.

New York Times da liberal kanatta birçok ismin Biden'dan, 2020 seçimlerinde Demokratların başkan aday adaylarından olan Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'ı Hazine Bakanı yapmasını istediğini yazmıştı.

Cumhuriyetçi Donald Trump karşısında yarışan Biden, kampanyası süresince ileride oluşturacağı yönetimin ve kabinesinin çeşitlilik içereceği sözünü vererek bunun en önemli önceliği olacağını söylemişti.


Independent Türkçe, CNN, Guardian, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU