Bolivya'daki ölümcül Chapera virüsünün insandan insana bulaşabildiği ortaya çıktı

Araştırma, yakın zamanda keşfedilen Chapare virüsünün geçen yılki salgında üç kişinin canını almasının ardından yapıldı

Bolivya'nın başkenti La Paz'ın yaklaşık 560 kilometre güneydoğusundaki Chapare bölgesinde bulunan insan yerleşimlerinin havadan görünümü (Reuters)

Ateş, kusma ve iç kanamaya neden olan ve az bilinen ölümcül virüsü inceleyen araştırmacılar, insandan insana bulaşabildiğini keşfetti.

Yakın zamanda keşfedilen ve geçen yıl Bolivya'daki salgında üç can alan Chapera virüsünün, insanlara, genellikle virüse yakalanmış kemirgen hayvanlarla temas yoluyla geçtiği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ndeki (CDC) araştırmacılar, insandan insana bulaşmanın doğrulanmasının, hastalığın gelecekteki salgınlarına ilişkin endişeleri artırdığını ifade etti.

Chapare virüsü ilk kez 2004'te Bolivya'da, 22 yaşındaki erkek bir çiftçinin baş, eklem, kas ağrılarıyla kusma ve kanamadan muzdarip olmasından sonra ölmesi üzerine teşhis edildi.

İkinci salgınsa, bu sefer beş doğrulanmış vaka ve üç ölümle 2019'da Bolivya'nın başkenti La Paz yakınlarında bildirildi.

Ebola veya Dang Humması benzeri semptomlara yol açması, kemirgenler ve dışkılarıyla bağlantılı olması dışında virüs hakkında çok az biliniyor. Hastalara serum ve destekleyici bakım uygulanırken şu anda hastalığın tedavisi bulunmuyor.

Son salgının ardından Bolivya Sağlık Bakanlığı, CDC ve Pan-American Health Organisation (Pan Amerikan Sağlık Örgütü / PAHO) ekipleri hastalığın kökenini araştırmaları ve tanı testi geliştirmeleri için bölgeye gönderildi.

American Society of Tropical Medicine and Hygiene (Amerikan Tropikal Tıp ve Hijyen Derneği / ASTMH) yıllık toplantısında ekiplerin sunduğu bulgular, tıbbi tesislerde virüsün insandan insana yayılabildiğini gösterdi.

Bolivya'nın ve birkaç komşu ülkenin genelinde bulunan pigmy rice rat ve small-eared pigmy rice rat'in (pigme pirinç sıçanı - küçük kulaklı pigme pirinç sıçanı / kemirgen cinsi Oligoryzomys'un iki türü -ed.n.) virüsün muhtemel kaynaklarından biri olduğu düşünülüyor.

 

 

Ancak bilim insanları, Chapare virüsü hakkında nereden kaynaklandığı, insanlara tam olarak nasıl bulaştığı ve Bolivya ya da Güney Amerika'daki başka bir yerde gerçekleşebilecek büyük bir salgının hangi riski taşıdığı gibi pek çok şeyin hala bilinmezliğini koruduğunu kabul ediyor.

CDC'nin Yüksek Riskli Patojenler ve Pataloji biriminden epidemiyolog Caitlin Cossaboom şunları ifade etti:

Çalışmamız, genç bir tıbbi asistan, bir ambulans doktoru ve bir gastroenterologun enfekte hastalarla aynı ortamda bulunduktan sonra virüse yakalandığını doğruladı. Bu sağlık çalışanlarından ikisi daha sonra öldü. Şu anda pek çok vücut sıvısının, virüsü taşıma potansiyeli olduğuna inanıyoruz.

Yine CDC'den Maria Morales-Betoulle, ekibin, virüsü saptamak için Kovid-19'u tespit etmede sıklıkla kullanılanla aynı tür olan RT-PCR testini hızlıca geliştirebildiğini açıkladı ve ekledi:

Virüsü izole ettik. Daha yaygın bir hastalık bulmayı bekliyorduk ancak sekans verisi Chapare virüsüne işaret etti.

Gerçekten şaşırmıştık çünkü La Paz'daki 2019 salgını, 2004'te ilk vakanın saptanmasından uzun süre sonra gerçekleşti.

Çalışmadan bu yana Bolivian Centre for Tropical Diseases (Bolivya Tropik Hastalıklar Merkezi), aralarında bir çocuğunda bulunduğu üç yeni şüpheli vaka tespit ederken üçünün de hastalığı atlatmayı başardığı düşünülüyor.

ASTMH'nin başkanı Joel Breman şu açıklamaları yaptı:

Chapare virüsüyle ilgili çok fazla şey hala bilinmezliğini koruyor olsa da bu ekibin bu kadar kısa sürede bir tanı testi geliştirmeyi başarması, insandan insana aktarımını doğrulaması ve virüsün kemirgenlerdeki ilk kanıtlarına ortaya çıkarması takdire şayandır.

Bu, en yeni araçlarla donatılmış ve görüşlerini özgürce paylaşabilen uluslararası bilim ekiplerinin, ölümcül bulaşıcı hastalıkların yıkıcı tehditlerine karşı ön cephedeki en iyi savunmamız olduğunu gösteren değerli bir ders.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU