Kuzey Kore’deki yeni sigara yasağına tiryaki lider Kim Jong-un uyabilecek mi?

Çocuk hastanelerini bile sigarayla ziyaret eden liderin, kamusal alandaki sigara yasağına ne kadar uyabileceği bir soru işareti

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre Kuzey Kore’deki yetişkin nüfusun yüzde 46’sından fazlası sigara içiyor (KCTV)

Kuzey Kore’de çarşamba günü yürürlüğe giren sigara yasağı kapsamında tiyatro, okul ve hastaneler de dahil olmak üzere kamusal alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Sigara tiryakiliğiyle tanınan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise bu yasağa uymakta zorlanabilir.

Kim Jong-un’un fabrika denetlerken, füze mühendisleriyle görüşürken, metro kullanırken hatta okul ve çocuk hastanelerini ziyaret ederken bile sigara içtiği görüntüler sık sık yerel medyaya yansımıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güney Kore ve ABD yetkililerine göreyse eşi Ri Sol-ju haricinde hiç kimse Kim Jong-un’a sigarayı bırakmasını söyleyemez.

Liderin büyükbabası ve çoğu kesim tarafından ülkenin kurucusu olarak görülen Kim Il-sung da halk içine sürekli elinde sigarayla çıkardı.

2011’de yönetime geldiğinden beri büyükbabasının imajını sahiplenmeye çalışan Kim Jong-un, saçlarını benzer şekilde kestirerek, onun gibi sık sık sigara içiyor.

Öte yandan Kuzey Kore’de Kim ailesinin kardiyovasküler rahatsızlık geçmişi de var.

Kim Il-sung 1994’te kalp krizinden, yerine geçen oğlu Kim Jong-il de 2008’de felç geçirerek 2011’de ani kalp durması nedeniyle yaşamını yitirmişti.

Kim Jong-un hakkında da basında sık sık diyabet ve kardiyovasküler rahatsızlıkları olduğuna ilişkin haberler çıkmıştı.

Ülkedeki ilk sigarayı bırakma kampanyasını Kim Jong-un babası Kim Jong-il başlatmıştı.

Fakat kendi koyduğu kurala uymakta zorlanan Kim Jong-il, “Bilgisayar kullanamayan, şarkı söyleyemeyen ve sigarayı bırakamayanlar 21. yüzyılın en aptal üç tipidir” demişti.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU