Reuters: Çin, Kim Jong-un için Kuzey Kore’ye doktorlarını gönderdi

Bir süredir “ciddi bir rahatsızlığı” olduğu yönünde haberler çıkan Kim Jong-un sağlık durumu bilinmezliğini koruyor. Ancak Reuters’ın ulaştığı kaynaklar, tedavi için Çin’den bir heyetin Kuzey Kore’ye gittiğini söylüyor

Fotoğraf: Korea News Service/AP

2011’den bu yana Kuzey Kore’yi “Yüce Liderlik” makamında yöneten Kim Jong-un’un “ciddi bir hastalık” nedeniyle tedavi gördüğü bir süredir dünya basınını meşgul ediyor. 

Hatta 24 Nisan’da Kuzey Koreli liderin “öldüğü” iddiaları sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu. 

Kendisinin durumuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken Reuters, Kim Jong-un için Çin’den doktor gönderildiğini yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın ismini vermek istemeyen iki kaynağa dayandırdığı haberine göre Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası İrtibat Departmanı’ndan bir yetkilinin öncülüğünde aralarında doktorların da bulunduğu bir heyet, perşembe günü Kuzey Kore’ye geçti. 

Reuters’ın cuma günü ulaştığı Güney Kore’den bir kaynak ise Kim’in yaşadığı ve yakın zamanda kamuoyunun karşısına çıkacağı yönünde bilgiye sahip olduklarını söyledi. 

ABD istihbaratından bir kaynak ise Kim’in sağlık probleminin olduğunu ancak durumunun ciddi olduğu ya da halk karşısına çıkamayacağı yönünde bir çıkarım yapmak için sebep olmadığını aktardı. 

Bu haftanın başında Seul merkezli websitesi Daily NK da isim vermediği kaynağına dayandırdığı haberinde, Kim Jong-un’un 12 Nisan’da geçirdiği kardiyovasküler operasyonun ardından iyileşmeye başladığını belirtmişti. 

Güney Kore yönetimi ise kuzey komşusunda anormal bir hareketliliğe dair herhangi bir sinyal almadıklarını açıkladı. 

Konuyla ilgili tek “resmi” sayılabilecek açıklama ABD Başkanı Donald Trump’tan gelmişti. Trump, Kim’in durumunun ciddi olduğu yönündeki haberlere “Bence doğru değil” demiş ancak Kuzey Kore lideri ile görüşüp görüşmediği hakkında yorum yapmamıştı. 

Babası Kim Jong-il 2011’de kalp krizinden öldükten sonra yönetime geçen Kim Jong-un, üçünü kuşak verasete dayalı lider. 

Kim Jong-il, 2008’de de bir kalp rahatsızlığı yaşadığında Çinli doktorlar ve Fransız fizyoterapistler tedavi için Kuzey Kore’ye gitmişti. 

2014’te de bir aydan fazla ortalıktan kaybolan Kim Jong-un’un sağlığıyla ilgili haberler, çok sigara içmesi, kilolu olması ve genetik kardiyovasküler problemleri nedeniyle sık sık medyada yer alıyor.  


Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU