Bakan Kurum: 5 okul ağır, 18 okul orta hasarlı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir depreminde 23 okulun zarar gördüğünü söyledi. Kurum 857 okulumuzdan 5 tanesinin ağır, 18 tanesinin ise orta hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi

Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Depremin ardından "857 okulda hasar tespit çalışması yapıldığını aktaran Bakan Kurum, “Dün Milli Eğitim Bakanımız açıkladı. İzmir’de okullara 1 hafta daha ara verildi. Biz de bu süreçte okullarımızdaki hasar tespit çalışmalarımızı tamamlayacağız. Şu ana kadar İzmir’de depremden etkilenen ilçelerimizde bulunan 857 okulumuzdan 5 tanesinin ağır, 18 tanesinin ise orta hasarlı olduğunu tespit ettik” dedi.

 Hasar gören okulların öğrencilerinin eğitimlerine yakın mahallelerdeki okullarda devam edeceğini aktaran Kurum, 4 mahallede hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bayraklı’nın tamamında bugün, İzmir geneline ise önümüzdeki hafta salı gününe kadar hasar tespitlerini tamamlayacağız. Bugün itibariyle 61 bin 735 binada 348 bin 297 bağımsız bölümde hasar tespiti çalışmalarımızı tamamladık. Ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık toplam 309 bina, 4 bin 425 bağımsız bölüm olduğunu tespit ettik. 3 bin 152 az hasarlı, 371 orta hasarlı binamız var.

Konak, Bornova, Seferihisar, Bayraklı ve Buca ilçelerinde muhtarlıkların önünde kurduğumuz koordinasyon çadırlarından başvuruları, talepleri almaya devam diyoruz. Vatandaşlarımızı sürece dair bilgilendiriyoruz. Toplam 3 bin 370 başvuru aldık. Gelen talepleri hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Vatandaşlarımız yaptığımız tespitler doğrultusunda binalarına ilişkin bilgileri hasartespit.csb.gov.tr internet sitesinden alabilirler.

Şu an için binası az hasarlı ve hasarsız olan vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Orta hasarlı binalara güçlendirme yapılarak girilebilir. Ağır hasarlı binalarımızda ise boşaltılma süreçleri de kaymakamlıklar, muhtarlarımız ve güvenlik güçlerimizin yardım ve destekleriyle devam ediyor.

31 vatandaşın tedavisi devam ediyor

 Riskli binalarda oturan vatandaşların taşınma süreçlerinin devam ettiğini belirten Kurum şunları söyledi:

Valiliğimiz koordinasyonunda vatandaşlarımızın taşınmasına yardımcı oluyoruz. Yine dün, gün içerisinde enkaz alanlarında incelemelerimiz oldu. Vatandaşlarımızla bir araya geldik. Onların görüşlerini ve taleplerini aldık. Bugün de aynı şekilde, sahada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şu an sahada 7 bin 127 personelimiz bin 27 araçla enkaz kaldırma, hasar tespit, yardımların ulaştırılması, sağlık hizmetleri, barınma, teknik destek ve ikmal faaliyetleri kapsamında çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Yaralanan 31 vatandaşımızın tedavisi hala devam ediyor. İnşallah tez vakitte bu kardeşlerimizi de hastaneden taburcu ederiz.

 

20201106_2_45226235_59529026.jpg
İzmir'de hasarlı binalarda yıkım işlemi sürüyor / Fotoğraf: AA

 

Kurum depremzedeler için ilk etapta 5 bin konutluk bir projelendirme yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

İhtiyaç olması halinde bu sayıyı arttıracağız. Şehir Hastanemizin hemen yanında yer alan 1 milyon 300 bin metrekarelik rezerv alanımızda örnek bir şehircilik anlayışıyla 3 bin konut yapmayı planlıyoruz. Zemin artı 4-5 katı geçmeyen, bölge mimarisine uygun, içinde yeşil alanların, sosyal donatıların olduğu çok güzel bir yaşam alanını İzmir’e kazandıracağız. Geri kalan 2 bin konutu ise yerinde yapacağız. Bilhassa yıkılan 17 binanın bulunduğu alanlarda yeni konutlarımızı inşa edeceğiz.
 

Kiracıya 3, ev sahibine 5 bin lira

“Vatandaşlarımız İzmir Valiliği internet sitesinden hem binalarının durumunu buradan öğrenebilir, hem de eşya, kira ve taşınma yardımı konusunda başvurularını buradan yapabilirler” diyen Kurum yapılan yardımlar hakkında ise şu açıklamayı yaptı:  

Yardımlar kapsamında; AFAD ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız kanalıyla vatandaşlarımıza yaklaşık 14 milyon lira yardım yapıldı. Burada şunu ifade etmek istiyorum. Orta hasarlı yapılar için kiracıysa 3 bin, ev sahibi ise 5 bin liralık bir yardım yapacağız. Yine, esnaflarımıza anonim şirketi olmaması kaydıyla 2 bin 500 lira da kira yardımı yapıyoruz.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU