Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Bölümü hocası Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kandilli Rasathanesi’nin depremlerden sonra açıkladıkları büyüklüklerin neden farklı olduğunu yorumladı.
Yeni Şafak gazetesinden Mehmet Acet’e konuşan Prof. Koçyiğit, şunları söyledi:
Herhangi bir deprem olduğu zaman, o depremin merkez üssüne yakın olan kayıt istasyonları vardır, uzak olan istasyonlardan gelen bilgiler vardır. İstasyonun deprem merkezine göre konumu farklıdır. Bir de depremi kayıt eden sismometre dediğimiz teknolojik aletin kalitesi farklı olabilir. Dolayısıyla buradan kaynaklanabilir bu durum. Hem AFAD hem Kandilli aynı sismometreyi kullansaydı tek bir kayıt alacaklardı ama her iki kuruluşumuzun da değişik sayıda değişik noktada değişik kalitede istasyonları var.
Acet de şu yorumu yaptı:
Koçyiğit’in sözlerinden anlaşılacağı gibi, kayıt istasyonlarının depremin merkez üssüne mesafesi ya da kullanılan cihazın kalitesi nedeniyle böyle farklılıklar olabiliyor. Bu böyle diye, “acaba hangi veri doğru” sorusu buharlaşıp gitmiyor tabii. Bu durumda bu iki kurumun yani AFAD ve Kandilli Rasathanesi’nin kendi aralarında paslaşarak bu durumu ‘vuzuha kavuşturmaları’ ve kamuoyuna hangi rakam doğru ise onu açıklamaları yerinde olacaktır.
Yeni Şafak, Independent Türkçe