Bakanlığın düzenlediği bir konferans sonrası gazetecilere açıklama yapan Suudi Arabistan İslami İşler ve Davet Bakanı Abdullatif Ali Şeyh, ezanın namazın gerekliliğinden biri olduğunu ancak imam ve müezzinlerin çevredekilere saygı duyması gerektiğini söyledi.
Bakanlığın resmi Twitter hesabı üzerinden yayınlanan açıklamada Ali Şeyh, cami hoparlöründen çıkan yüksek sesin hem evinde oturan insanları ve hastaları rahatsız edebileceğini, hem de diğer camilerin ezan sesini bastırdığını ifade etti.
معالي وزير # الشؤون_الإسلامية :
— وزارة الشؤون الإسلامية (@Saudi_Moia) 29 Nisan 2019
النداء للصلاة واجب ولكن لايصل للإضرار بالآخرين، وعلى الأئمة والمؤذنين خفض مكبرات الصوت. pic.twitter.com/IRo2Wzewyu
Çok yüksek sesle okunduğunda ezanın ihtişamını kaybettiğini aktaran Suudi bakan “İnsanlara Allah’ın evini sevdirmemiz gerekiyor. Maneviyat ve sessizliğin hakim olması gerektiği camilerimizin insanlara rahatsızlık vermemesi lazım” dedi.
Olumlu tepkiler aldı
Al Şeyh’in açıklamasına birçok Twitter kullanıcısından olumlu tepki geldi.
Bir kullanıcı “uzun süredir bu konuda rahatsızlık yaşıyorduk ancak şikayet etmekten korkuyorduk” şeklinde yorum yazdı.
Bir başka kullanıcı ise, camilerde müezzin ve imamın boşluğundan dolayı, cemaatten herhangi birinin ezan okuduğunu ve ezanın rahatsız edici seviyede olmasını buna bağladı.
Suudi bakanın açıklamasına tepki gösterenler de oldu. Bir kullanıcı, bu açıklamanın imamları ve müezzinleri hedef gösterdiğini yazdı.
32 milyon nüfuslu Suudi Arabistan’da 2017’de İstatistik Genel İdaresi’nin yayınladığı rapora göre yaklaşık 98 bin cami bulunuyor. Bunun yanında ülkede resmi olarak görev yapan 47 bin imam, 36 bin müezzin var.
Cami ve görevli oranından dolayı, birçok noktada, cemaatten herhangi biri müezzinlik ya da imamlık yapabiliyor. Özellikle kırsal bölgelerde ve küçük mahallelerde namazlar bölge sakinleri tarafından kıldırılıyor.