1990'da maddi yıkım yaşayan Donald Trump, babasının malvarlığını nasıl ele geçirmeye çalıştı?

O dönem Trump'ın 30 dakika önce söylenenleri, hatta doğum tarihini bile hatırlayamama gibi bunama belirtileri gösteren babasının bu durumundan istifade etmeye çalıştığı öne sürülüyor

Trump kardeşler (soldan sağa): Robert, Elizabeth, Freddy, Donald ve Maryanne (Trump ailesi)

ABD Başkanı Donald Trump'ın 30 yıl önce finansal felaketle boğuştuğu sırada bu süreçten sağlık durumu kötüye giden babasının malvarlığını kullanarak çıkma yönünde gizli bir plana başvurduğu belirtiliyor.

Washington Post'un haberine göre, 1990'ın sonlarında mali sorunlarını kontrol edemeyecek noktaya gelen Trump'ın bu girdaptan çıkmak için babasının mirasında kendisine ayrılan payı değiştirmeye kalkıştığı anlaşılıyor.

2000'de açılan bir miras davasında Trump'ın verdiği yeminli ifadeye göre söz konusu dönemde alacaklıları kişisel iflasını açıklaması için onu zorlamaya başlamış ve o dönemki eşi Ivana boşanma anlaşması için "bir milyar dolar" istemişti. Bunun üzerine (aile üyelerinin verdiği yeminli ifadelere göre) Trump, babası Fred Trump'ın çocuklarına ayırdığı vasiyetini değiştirmesi için derhal bir belge imzalamasını sağlamak adına kendisine bir avukat ve bir muhasebeci yolladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yüz milyonlarca dolarlık bir emlak imparatorluğu kurmuş 85 yaşındaki baba Trump için hassas bir dönemdi: İlgili bir mahkeme davasında yer alan tıbbi kayıtlara göre, kendisine 30 dakika önce söylenenleri, hatta doğum tarihini bile hatırlayamama gibi bilişsel sorunlar baş göstermeye başlamıştı.

Şimdi Washington Post tarafından elde edilen bu kayıtlar ve diğer bilgi kaynakları, baba Fred Trump'ın bilişsel bozukluğunun boyutunu, yankıları bugüne uzanan ve Trump ailesinin parçalanmasına kapı aralayan bir hadise olarak Donald Trump'ın babasının vasiyetini değiştirme çabasını ortaya koyuyor.

Yeğen Mary L. Trump'ın aldığı gizli kayıtlar

Seçime haftalar kala ortaya çıkan belgeler ve kayıtlar, Fred Trump Jr.'ın kızı Mary L. Trump'ın amcasının kasımdaki başkanlık seçimlerinde Demokrat aday Joe Biden tarafından yenilgiye uğratıldığını görmek için sürdürdüğü çabalara yeni bir katkı sunuyor.

Trump'ın kız kardeşi Maryanne Trump Barry, yeğeni Mary L. Trump tarafından gizlice kaydedilen Ocak 2019 tarihli bir ses kaydında, Trump'ın "akli melekelerini yitirmeye başlayan" babasının vasiyetini değiştirme çabasına duyduğu öfkeyi ifade ederek "Babamda bunama vardı" diyor.

Mary L. Trump tarafından Washington Post'a iletilen ses kaydında Barry, 1990'da babasının Donald Trump'ın istediği değişiklikleri kendisinden gözden geçirmesini rica etmesi üzerine meseleyi emlak hukukunu bilen avukat eşi John Barry'ye danıştığını söyleyerek "John'a gösterdim. Bana ‘Vay canına! Tüm mülkünü Donald'a veriyor' demişti" diye aktarıyor.

Erkek kardeşinin bu çabasını geri çevirmek için babasını ikna etmeye çalıştığını belirten Barry, sonrasında Trump'ın kendisiyle iki yıl konuşmadığını anlatıyor.

Bunama sürecinden haberdar değil miydi?

Ailenin zamanında verdiği yeminli ifadelerde, Trump'ın babasının bunama yaşamaya başladığı bir sırada bu durumdan istifade etmeye çalışıp çalışmadığının da gündeme geldiği belirtiliyor.

2000'de yeğen Mary L. Trump'ın ve diğer kardeşlerin mirastan daha büyük pay isteme talebiyle açtığı ve tarafların yeminli ifade verdiği davada Trump, "Babanızın 1991'de hafıza kaybından muzdarip olduğunu hatırlıyor musunuz?" sorusuna "Hayır" yanıtını veriyor. "1991'de yaşlılık bunaması teşhisi konduğunu anımsıyor musunuz?" sorusuna da "Hayır, anımsamıyorum" yanıtını veriyor. Ancak tıbbı kayıtlara ve iki kardeşin ifadelerine bakıldığında, o sıralarda baba Trump'ın bilişsel becerilerini çoktan kaybetmeye başladığı belirtiliyor.

Tıbbi kayıtlara göre ayrıca, Trump'ın babasının vasiyetini değiştirme çabalarından aylar sonra baba Fred Trump'a resmen "erken evre bunama" teşhisi konuyor.
 

Bloomberg.jpeg

Baba Fred Trump'ın fotoğrafı Oval Ofis'te Trump'ın masasının arkasında yer alıyor (Andrew Harrer/Bloomberg)


2000 tarihli miras davasında Maryanne Trump Barry yeminli ifadesinde, "Babam Donald'a her zaman büyük saygı ve hayranlık duymasına rağmen onun tehlikeli boyutta mali sıkıntılar içinde olduğunu bildiği için endişeliydi… Bana 'Bu münasip gelmiyor' dedi. (Donald'ın) avukatı ona malvarlığını soyma ihtimali taşıyan bir belge sunmuştu, böyle bir şeyin gerçekleşmesinden kaygılıydı. Arkasından iş çevrilmişti, izni alınmamıştı ve bu kağıdın imza için önüne getirileceğini bilmiyordu" diyor.

Bu çabalar Barry'nin müdahalesi sonrası babası tarafından bertaraf edilirken, Donald Trump'ın da yeminli ifadesi hatasını kabul edip vasiyeti değiştirme şekli konusunda "kendisini suçladığını" işaret ediyor.

Öte yandan Mary L. Trump geçen hafta New York'ta açtığı bir davada, payına düşen mirasın "gerçek değeri" konusunda Donald Trump, Maryanne Trump Barry ve Robert Trump tarafından kandırıldığını belirterek, kendisine ayrılan payda "on milyonlarca dolar ya da daha fazlasının kırpıldığını" savunuyor.

Trump'ın zamanında akli sorunları olan babasının vasiyetini değiştirme çabasının bugünkü şartlarla da ilişkili olduğunu belirten yeğen Trump, Washington Post'a yaptığı açıklamada, "Babasının vasiyetini yasadışı bir şekilde ve gizlice değiştirme arzusunun da gösterdiği üzere Donald'ın ahlakdışı davranışlarında hiçbir sınır yok" ifadesini kullanıyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU