Trump göreve gelmeden kriz yarattı: Üç soruyla Panama Kanalı

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino, kanalın satılık olmadığını söylemişti

Geçen yıl kuzeydoğu Asya'yla ABD'nin doğu kıyısı arasında ticareti yapılan tüketim mallarının yüzde 40'ından fazlası kanal üzerinden taşınmıştı (AP)

Donald Trump daha göreve gelmeden yaptığı açıklamalarla gündemden düşmüyor. Cumhuriyetçi liderin, Panama Kanalı'nın kontrolünü istemesi de büyük tartışma yarattı.

Trump, 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada Panama’yı, kanalın kullanımı için aşırı yüksek ücret istemekle eleştirmiş ve düzgün şekilde yönetilmemesi durumunda kanalın ABD’ye geri verilmesini isteyeceğini söylemişti.

Panama Kanalı nedir, sahibi kim?

Panama Kanalı, Atlantik ve Pasifik okyanuslarını bağlayan 82 kilometre uzunluğunda önemli bir su yolu. 

Bu yılın başından 30 Eylül'e kadar kanaldan toplamda yaklaşık 423 milyon ton yük taşıyan 10 bin gemi geçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl kuzeydoğu Asya'yla ABD'nin doğu kıyısı arasında ticareti yapılan tüketim mallarının yüzde 40'ından fazlası kanal üzerinden taşındı. 

Her yıl kanaldan geçen kargonun yaklaşık dörtte üçü ABD'den yola çıkmıştı. Kanalı en çok kullanan ikinci ülkeyse Çin.

Panama, ABD'nin desteğiyle Kolombiya'dan 1903'te bağımsızlığını kazandı. Washington, 1904-1914'te Panama Kanalı'nı inşa etti. Ancak kanalın kontrolünün Washington'da olması, özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra Panama ve ABD arasında gerginlik yarattı. 1964'te kanalın yer aldığı bölgede ABD karşıtı birçok ayaklanma patlak vermiş, 28 kişi öldürülmüştü.

1977'de ABD Başkanı Jimmy Carter ve Panama lideri Omar Torrijos arasında Torrijos-Carter Antlaşmaları adıyla bilinen iki antlaşma yapıldı. 1979'da yürürlüğe giren anlaşmalardan birinde kanalın tarafsızlığı onaylandı. Diğer anlaşmadaysa kanalın, ortak Panama Kanalı Komisyonu'nca yönetilmesine karar verildi. 9 kişiden oluşan komisyona Panama da 4 üyeyle katıldı.

Ancak George Bush'un başkanlığı sırasında 1989'da ABD'nin, Panama lideri Manuel Noriega'yı yakalamak için ülkeyi işgal etmesiyle durum değişti. 1999'da Panama, kanalın kontrolünü aldı fakat kanalın tarafsızlığına yönelik anlaşma yürürlükte kaldı.
 

trump

Panama'da düzenlenen protestolarda Trump'ın posterleri yakılmıştı (AFP)​​​​​


Trump neden Panama Kanalı'nı istiyor?

Panama yönetimi, kanalı kullanan gemilerden belirli bir ücret alıyor. Son yıllarda özellikle küresel ısınmanın da etkisiyle kuraklık yaşayan ülkede, kanaldan geçiş fiyatları da arttı. 

Trump, kanalı en çok ABD'nin kullandığını ve fiyat artışlarından olumsuz etkilendiklerini söylüyor. Cumhuriyetçi lider, sosyal medya platformu Truth Social'da yaptığı Noel paylaşımında da kanalı geri alma tehdidini yineleyerek, "Panama Kanalı'nı Çin yönetiyor" iddiasını ortaya attı. Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino da açıklamalara tepki göstererek şunları söylemişti:

Panama Kanalı ve ona bağlı tüm alanlar, her metrekaresiyle Panama’ya aittir. Ülkemizin egemenliği ve bağımsızlığı pazarlık konusu değildir. Panama Kanalı Panama’ya ait ve öyle kalacak.

 


ABD, Panama Kanalı'nı alabilir mi?

Panama Kanalı'nın tarafsızlığını koruyan sözleşmenin geçerliliğini sürdürmesi böyle bir hamleyi çok zor hale getiriyor. 

Panama lideri Mulino da kanalın satışa çıkarılmadığını açıkça dile getirdi. 

Trump'ın eski Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney, Cumhuriyetçi liderin açıklamalarının "ücretleri düşürme taktiği" olduğunu öne sürüyor.

Ancak Washington merkezli düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Ryan C. Berg, kanaldan gemi geçiren her ülkeye aynı ücret tarifesinin uygulandığını ve ABD lehine bunun değiştirilmesinin anlaşmalar gereğince mümkün olmadığını söylüyor. 

Berg, ayrıca Trump'ın kayıtdışı göçü önleme konusunda Mulino'yla birlikte çalışması gerekeceğini de hatırlatıyor:

Başkan Mulino, ABD'nin büyük bir müttefiki olacak. Bunun bir tür siyasi kavgaya dönüşmesini istememeliyiz çünkü bir dizi başka konuda Başkan Mulino'ya ihtiyacımız olacak.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times, AA

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU