Babacan: Merkez Bankası’nın rezervi eksi 30 milyar dolar

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunun DEVA Partisi Genel Başkanı Ali, yanlış para politikaları nedeniyle Merkez Bankası’nın bağımsızlığının ortadan daldırıldığını belirterek, "Bunlar daha iyi günler" dedi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası'nın rezervlerinin eritildiğini söyledi. 

Koronavirüsü yenerek sağlığına kavuştuktan sonra ilk kez canlı yayına Babacan, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Babacan Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'tüketici güven endeksi' hesaplamasında yanlışlığına dikkati çekerek hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi. 

"İktidardaki iki parti de gerçekleri duymak istemiyor" diyen Babacan, "Gerçekleri söyleyenlere karşı bir atak başlıyor. Salgınla mücadelede büyük bir emek var ama eski güven kalmadı. Verilere güven yok" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


"Enflasyon TÜİK'in rakamlarından çok daha yüksek" 

TÜİK'in enflasyonu yüzde 12 olarak açıkladığını hatırlatan Babacan, "Enflasyon, TÜİK'in açıkladığı rakamlardan çok yüksek. Esnafın enflasyonu yüzde 30-50 civarında. 'Devlet doğruyu söylemiyor', 'TÜİK gerçek enflasyon rakamlarını açıklamıyor' hissiyatı olduktan sonra yatırımcı neden yatırım yapsın? Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. Bu kadar işsizliğin olduğu bir ülkede yatırım olmazsa işsizlik sorunu nasıl çözeceksiniz. Hükümet en doğru adımları atsa bile işsizliği çözmek zaman alacak" diye konuştu. 

"Türkiye yönetilmiyor" 

Babacan şöyle devam etti: 

"Burası küçük bir ada ülkesi değil öyle olsa Cumhurbaşkanı kontrol edebilir ama burası çok büyük bir ülke, tek adamla, tek karar merciiyle yönetilemez. Türkiye tek bir kişinin kararlarıyla yönetilemeyecek kadar büyük bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi geçileli ülke fakirleşiyor. Geçen sene Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 0.9, Türkiye yönetilemiyor. Meclisiniz güçlü, yargınız bağımsız olacak. Dürüst, işini bilen kişilere yetki verip iyi sonuçlar bekleyeceksiniz." 

Tüketici güven endeksi hesaplamasında yapılan değişiklik için "Rakamı ister 80 ister 90 açıklayın" diyen Babacan, "Verilerle oynayarak güveni artırmak beyhude çaba. İnsanlarımız gerçekleri görüyor. Hangi veriye bakarsanız bakın Haziran 2018'den sonra tepetaklak" ifadelerini kullandı.

"120 milyar doları yok ettiler"

Hükümetin yanlış para politikalarıyla Merkez Bankası'nın bağımsızlığını yok ettiğini ifade eden Babacan, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası bağımsız değil. Dolar kurunu 7'nin altında tutmak için 120 milyar doları yok ettiler. Bunlar daha iyi günler. Merkez Bankası, hükümetin sözüyle hareket ettiği için durum bu hale geldi. Şu anda Merkez Bankası'nın rezervleri eksi 30 milyar dolar. Diğeri farklı rakamlar. Bir asgari ücretle ancak üç çeyrek altın alınabiliyor. Bunlar daha iyi günler. Hükümetin, elin ayağını Merkez Bankası'ndan çekmesi lazım. Ocak ayında 40 katrilyon akçeye el koydular. Orta vadeli ekonomi planı zamanı geçmesine rağmen hükümet tarafından açıklanmadı. Dolar kurunun yükselmesinin önüne geçmek için bir adım atılmış olurdu. Hükümeti bir kez daha 8 Ağustos'ta yayınladığımız çözüm önerilerini uygulamaya çağırıyoruz." 
 

 

Independent Türkçe , FOX

DAHA FAZLA HABER OKU