Ali Babacan'dan döviz artışı yorumu: Yanlış kararların bedelini vatandaş ödüyor

Ekonominin ülkenin en büyük sorunu olduğunu söyleyen DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, "Defalarca uyarılarda bulunduk" dedi

Ali Babacan / Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, yaşanan döviz artışının ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

"Yanlış kararların bedelini vatandaş ödüyor" diyen Babacan, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomi ülkenin en önemli sorunu. Yine döviz kurlarını konuşuyoruz. Defalarca uyarılarda bulunduk. Yanlış kararların bedelini vatandaş ödüyor."

"Kur niye artıyor? diye soruyorlar, karşılıksız para basarsanız tabii ki artar"

DEVA Partisi lideri Babacan, daha önce dövizin yükselmesi ile ilgili şu tespitlerde bulunmuştu: 

“Türkiye'nin gidişi açıkçası ciddi bir ekonomik durgunluk. Ama aynı zamanda enflasyon. Yani durgunluk içerisinde enflasyon. 

Niye? Çünkü, hükümet bu tedbir paketlerini devreye sokabilmek için Merkez Bankası'nı kullandı. Zaten hazinede para yoktu. Kriz öncesi Merkez Bankası'nın yedek akçeleri bile hazineye aktarılıp sıfırlandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez Bankası'nın 2019 karı o yılın yedek akçesi ile beraber 2020'nin ocak ayında hemen hazineye devredildi. Oysa hazinede para filan yok. Para nereden bulunuyor? Merkez Bankası para üretiyor. 

Banka bunu nasıl üretiyor? Bankalar ellerindeki teminat niteliğindeki kağıtları veriyorlar karşılığında para alıyorlar. İşsizlik fonu ellerindeki kağıtları veriyor, Merkez Bankası'ndan para alıyor. 

"Merkez Bankası'nda swaplar ve hazine mevduatı düşerse döviz rezervi eksiye iner"

Yani piyasada paraya ihtiyacı olanlar ellerindeki varlıkları götürüyorlar Merkez Bankası'na veriyorlar, karşılığında nakit para alıyorlar. Piyasa şu an bu şekilde fonlanıyor. Ancak, Merkez Bankası Türk Lirası üretirken, karşılığında döviz kaynağı yok. 

Türkiye'nin döviz rezervleri bir zamanlar 136 milyar dolara kadar çıktı. Daha sonra bu rakam 85 milyar dolara indi. Net rezerv içerisine baktığınızda 31 milyar swaplar var. Hem swaplar hem de hazinenin mevduatını düşerseniz eksiye düşer.

Merkez Bankası Türk Lirası'nı nasıl üretiyor? TL ürettiğiniz zaman karşılığında döviz rezervi ve ya kaynağı olursa sorun yok, ama eline kaynak olmadan, rezerv olmadan TL ürettiğiniz zaman bu TL'nin değerinin kaybolması mukadder. Kur niye artıyor diye soruyorlar? Alla alla niye arttı? Niye artacak, karşılıksız para basarsanız o paranın değeri düşer." 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU