Koronavirüs aşısını yıl sonuna kadar piyasaya sürebileceklerini söyleyen Pfizer, yan etkileri açıkladı

Pfizer yöneticileri deneylere dahil olan 12 binden den fazla katılımcıya ikinci dozu uyguladıklarını aktardı

Bilim insanları koronavirüs aşısını en kısa sürede piyasaya sürmek için çalışıyor (AA)

Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in geliştirdiği koronavirüs aşısının klinik denemelerinde hafif ve orta dereceli yan etkilere rastlandı.

Şirket, ortaklarıyla yaptığı konferans görüşmesinde, "BNT162b2" adlı aşı adayının ABD'de yürütülen üçüncü aşama klinik denemelerinde "deneklerde hafif ve orta dereceli bazı yan etkilere rastlandığını" açıkladı.

T24’ün aktardığına göre şirket, aşı uygulanan deneklerin birçoğunda yorgunluk, baş ağrısı, üşüme ve kas ağrıları görüldüğünü, bazılarında ateş ve sınırlı sayıdaki denekte yüksek ateş tespit edildiğini kaydetti.

Pfizer yöneticileri deneylere dahil olan 12 binden den fazla katılımcıya ikinci dozu uyguladıklarını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters’ın haberine göre şirket, bağımsız bir veri izleme komitesinin gerekli gördüğünde deneylerin durdurulmasını önerebileceğini ama şimdiye kadar böyle bir öneri almadıklarını ifade etti.

Pfizer CEO'su Albert Bourla, kısa süre önce Amerikan CBS televizyonuna çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Bourla, son aşamasına gelinen koronavirüs aşısının ''güvenli ve etkili'' olması durumunda yıl sonundan önce piyasaya sürülebileceğini söylemişti.

Aşının etkili olup olmadığını ekim sonuna kadar tespit etme ihtimallerinin yüksek olduğunu ifade eden yönetici, aşının onayı ve dağıtımı için hazırlıklara başladıklarını bildirmişti.

 

Independent Türkçe, T24, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU