Salgın ve kargaşanın gözetiminde

Güçlüler, korona salgınından öğrenmeleri gereken, insani ve ekonomik kayıplar felaketiyle yüzleşmek için çatışmaları dondurmanın zorunlu olduğu dersini almadılar

Fotoğraf: Reuters

Bir salgın dünyayı istila etti ve laboratuvarlar bu yeni katili öldürecek ilacı bulmakta geciktiği için insanın umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur.

Dünya kat kat fazla kurbanın verildiği daha acı deneyimler yaşadı. Bilimsel ilerlemenin uğradığı yenilgiden bahsetmek de aceleciliktir. Çünkü dünya her zaman yeni sorunlarla ve daha önce mücadele etmediği ve sırlarını çözmediği yeni salgınlarla yüzleşecektir.

Sürprizler karşısında gerekli dayanıklılık sınırına sahip olmadan hayatta kalmak mümkün değil.

Kovid-19 salgınının kurbanları, maceracı politikaların ve çılgın çıkar yarışlarının yol açtığı dünya savaşlarında hayatlarını kaybedenlerden hala daha az.

Bu yeni meydan okumaya karşılık vermekte gecikmiş olsa da bilimin, daha önce birçok kez karşı karşıya kaldığı meydan okumalara karşılık vermekte başarılı olduğunu ve milyonlarca hayatı kaçınılmaz yok oluştan kurtardığını hatırlamakta fayda var.

Sadece geciktiği için bilimin ihtiyaç duyulan cevapları bulmak konusunda kabiliyetini sorgulamakta acele etmeye gerek yok.

Bir salgının dünyayı ele geçirmesinden yola çıkarak bir bütün olarak insanlığın ilerlemesine duyulan güven azaltılamaz.


Koronavirüs salgınının aniden dünyayı ele geçirmesinin neden olduğu kayıpların boyutunu gerçekten de küçümsemek mümkün değil.

Salgın sebebiyle işsiz kalanların sayısı, özellikle salgının yakın bir zamanda sona ermeyeceğinden bahsedilirken, sürekli bir artış kaydediyor.

Ekonomik kayıplar korkunç ve benzeri görülmemiş rakamlarda. Bu noktada etkileri önümüzdeki yıllarda belirginleşebilecek bir kayba değinmek durumu anlamaya yetecektir.

Bu, salgının küresel düzeyde eğitimde neden olduğu kesinti ve kargaşa, özellikle uzaktan eğitime olanak tanıyan altyapıya sahip olmayan ülkelerdeki yıkıcı hasardır.

Çeşitli düzeylerdeki bu kayıplar seli, dünyanın ciddi bir iyileşme planı organize edememesi halinde yaygın bir huzursuzluğun kıvılcımı olacağına işaret ediyor.

Endişe verici olan, kayıplarının büyüklüğü, kapatmalar ve iş döngüsünün kesintiye uğraması nedeniyle ekonomilerinin uğradığı zararların, cömertlikleriyle bilinen ülkeleri başkalarına yardımlarını kontrol etmeye sevk etme olasılığıdır.

Dünyanın uykularını kaçıran krizin diğer yüzü, güçlü ülkelerin çevresindeki ihtişam halesini ortadan kaldırdı. Salgının baş gösterdiği yer olan Çin, virüsü doğduğu yerle sınırlı tutamadı.

Bu büyük güç, katilin kendi topraklarında ortaya çıkışının bedelini ödedi. Rejiminin doğası gereği katı tedbirler alınmasaydı "dünyanın fabrikası" daha uzun bir süre (bunun kaderlerin iç içe geçmiş olduğu dünyada tedarik zincirleri, ithalat ve mal sağlama için taşıyacağı bütün anlamlarla birlikte) kapalı kalabilirdi.

Koronavirüs salgını büyük güçlerin sahip oldukları ihtişamı hedef aldı. ABD'deki ölüm ve vaka sayılarındaki şaşırtıcı yükseklik, acı ve hayal kırıklığı hissi bıraktı.

Dünyadaki en büyük güçten bahsediyoruz. En modern laboratuvarlara ve en prestijli üniversitelere sahip ülkeden. Salgın, bunu yapmak isteyen kişinin adı ABD olsa bile çabuk sonuçlandırılamayacak savaşların olduğunu gösterdi.

Salgın, dünyanın tek süper gücünü sarstı. Günlüklerini, hatta daha aşıyı piyasaya sürmeden kritik haftalarına girmesiyle belki de seçim hesaplarını karıştırdı.

Salgının ayrıca, dünyaya sürekli hedeflerini şaşırmayan hipersonik füzeler üretme kabiliyetini hatırlatan Rusya'nın ihtişamını etkilediği de söylenebilir.

Salgının korkunçluğu, kendisinden önce var olan karışıklıklara ve çatışmalara etki etmedi. Bazı ihtilafların tırmanmasına ve ABD-Çin ilişkilerinde olduğu gibi örtük niyetlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu söylenebilir.

Korona salgınının neden olduğu şoka rağmen küresel evin iklimi değişmedi. Erdoğan'ın bu bölgede yeni bir oldubitti empoze etme konusundaki ısrarı nedeniyle ortaya çıkan kaynakları ele geçirme yarışından dolayı Doğu Akdeniz bölgesinin şu anda yaşadıkları bunun en iyi kanıtıdır.

Ancak, Rus muhalif Aleksey Navalny'in zehirlenmesi nedeniyle Avrupa ile Rusya arasında baş gösteren yeni kriz daha net bir kanıttır.

Hikaye basit. Aleksey Navalny tanınmış bir Rus blog yazarı, yazar ve siyasi aktivist. Rusya Devlet Başkanı'na muhalif olduğunu gizlemiyor.

Mevcut dönemin ve organlarının yolsuzluğu olarak gördüğü her şeyi eleştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor. Vladimir Putin'in partisini "Rusya'nın kanını emen dolandırıcıların ve hırsızların partisi" olarak tanımlamaktan kaçınmıyor.

Tehditlere ve kendisini suçlayan dosyalar hazırlaması için yargının görevlendirilmesine rağmen, muhalefetini sonuna kadar sürdürmekte kararlı.

Zehirlenmesi olayına gelince, Navalny, Moskova'ya gitmek üzere Sibirya'nın Tomsk şehrinden uçağa bindi. Fakat uçuş sırasında kötüleşti ve bilincini kaybetti.

Uçak başka bir şehre acil iniş yapmak zorunda kaldı ve Navalny hastaneye kaldırıldı. Üç gün sonra yetkililer, eşinin tedavi için Almanya'ya nakledilmesi talebini kabul etti.

Nakledilmeden önce, Rusya'daki doktorlar, yoğun bakımda olan Navalny'in vücudunda herhangi bir zehirlenme izi bulunduğunu yalanladılar.

Bu iddiayı yıkan şiddetli darbe Almanya'dan geldi ve bizzat Şansölyesi tarafından dillendirildi. Merkel, Navalny'in bir cinayet teşebbüsünün kurbanı olduğunu açıkladı.

"Birisinin onu susturmaya çalıştığını" varsaydıktan sonra, "Yalnızca Rus hükümetinin cevaplayabileceği ciddi sorular olduğunu ve kendisinden bunu yapmasının talep edildiğini" ifade etti.

Almanya'nın yaptığı soruşturma, Navalny'nin sadece uçuştan önce havaalanında bir fincan çay içtiğini ve çayına katılan "Novichok" ile zehirlenmiş olduğunu gösterdi.

Novichok kimyasalı, Moskova, 2018 yılında İngiltere'nin Salisbury şehrinde eski Rus istihbarat görevlisi Sergei Skripal ve kızı Yulia'yı zehirlemekle suçlandığında da gündeme gelmişti.

Komik olan, Novichok kelimesinin Rusça "yeni gelen" anlamına gelmesidir. Söz konusu kimyasal, Sovyetler Birliği tarafından diğer kimyasal silahlardan daha toksik olması için geliştirilen bir zehirdir.

Güçlüler, korona salgınından öğrenmeleri gereken, insani ve ekonomik kayıplar felaketiyle yüzleşmek için çatışmaları dondurmanın zorunlu olduğu dersini almadılar.

Bu nedenle şu anda küresel ev hem bir salgının hem de kargaşanın gölgesinde yaşıyor ve bu da çok maliyetli.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU