Dünya'nın içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi hakkında hala çözülmeyi bekleyen gizemler bulunuyor.
Bu gizemlerden biri de galaksinin merkezindeki tuhaf radyasyon kaynağı.
Bilim insanları galaksimizin merkezinde diğer birçoğunda olduğu gibi devasa bir kara delik olduğunu düşünüyor. Ancak tam oradaki bir cisim radyasyon formunda yüksek oranda enerji yayıyor. Bu radyasyonun kaynağı henüz bilinmiyor ancak kısa süre önce yapılan yeni bir araştırma bazı olasıklıkların elenmesine yardımcı oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kaliforniya Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin hakemli bilimsel dergi Physical Review D.'de yayımlanan çalışması, bu enerji kaynağı hakkındaki popüler teorilerden birini çürütmüş gözüküyor.
Araştırmacılara göre bu radyasyonun galaksi merkezi yakınlarındaki karanlık maddenin parçalanmasından kaynaklanması mümkün değil.
Toplanan geniş ölçekli verileri inceleyen araştırmacılar yapılan matematiksel hesaplamaların, galaksi merkezinden gelen gama ışını patlamalarının karanlık maddeyi oluşturduğu düşünülen "zayıf şekilde etkileşime giren çok büyük parçacıklarca" oluşma olasılığını elediğini açıkladı.
Çalışmanın yazarlarından Manoj Kaplinghat "Birçok modelde bu parçacık bir protonun 10 ile bin katı arası kütleye sahip. Çok büyük parçacıkların az çekim gücüne sahip olması teorik olarak karanlık madde parçacığıdır. Bu çalışmada biz karanlık madde adaylarını eliyoruz" dedi.
Bilim insanlarının karanlık madde hakkındaki bilgisi hala yeterli değil. Bilim insanları karanlık maddenin evren, evrenin genişlemesi ve derin uzaydaki yerçekimsel güçler hakkındaki en kabul gören hesaplamalardaki "kayıp parça" olabileceği için bunun varlığına inanıyor.
Kısacası henüz Samanyolu Galaksi'si merkezi yakınındaki radyasyona neyin sebep olduğu belli değil ancak en azından bilim insanlarının dikkate alması gereken bir ihtimal daha elenmiş durumda.
Independent Türkçe, BGR