Yıllarca otokrasiyle mücadele ettim ama ülkem daha da dibe sürüklendi

Muhalif Rus grup Pussy Riot'ın kurucularından Nadya Tolokonnikova, hükümet karşıtı isimlerden Rus siyasetçi Aleksey Navalni'nin zehirlendiği iddiasına ilişkin bir yazı kaleme aldı

Pussy Riot üyelerinin Rusya'da gerçekleştirdiği protestolar bir dönem büyük ses getirmişti (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştiren başlıca isimlerden Aleksey Navalni'nin de zehirlenmiş gibi göründüğü haberini şimdiye dek muhtemelen görmüşsünüzdür. Çok korkunç görünüyor olmalı ama aynı zamanda belki de "orada", Rusya'da, Belarus'ta, otoriter devletlerde yaşanan türden bir olay.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakından bakıldığında olay çok daha korkunç. Bazen bunun benim hayatım olduğuna inanmakta güçlük çekiyorum. Arkadaşım Aleksey'in de başına gelmiş gibi görünen bir yöntemle saldırıya uğrayan çok fazla kişi tanıyorum. Ürkütücü bir dejavu gibi hissettiren bir olayda, iki yıldan az bir zaman önce, zehirlenme nedeniyle bilincini yitiren çocuğumun babası Pyotr'u ülkeden çıkararak tedavi ettirmek amacıyla Almanya'daki aynı hastaneye gidecek aynı uçağı ayarlamak için aynı aktivistlerle birlikte çalışıyorduk.

Rusya'daki doktorlar bunun zehir olmadığı ve belki de kendine zarar vermiş olabileceği yönündeki aynı saçma hikayelerle, yine aynı şekilde bizi başlarından savıyordu. Yine aynı şekilde, kanındaki toksin izleri kaybolurken transferi geciktirdiler. Şu anda Aleksey'in eşi Yulia'nın yaptığı gibi, Berlin'de Pyotr'un yatağının kenarında oturup Petya diye seslendiğim sevdiğim insana, bu hayat dolu, neşeli, nazik insana asla tam olarak eskisi gibi kavuşamayacağımı düşünmek korkunçtu.

Hangi siyasi amaç bir insana bunu yapacak kadar değerli olabilir? Yapabilecek başka bir şey olmadığından dışarı yürüyüşe çıktığım zamanlar oldu. Bazen de hasta yatağının yanında gülmeye çalışmak, gerilime ve yaşanan bu berbat şeye son vermek için şakalaşırdık.

Şahsen tanıdığım üç muhalif arkadaşım öldürüldü (Boris Nemtsov, Anastasya Baburova, Stanislav Markelov) ve ikisi de neredeyse öldüresiye dövüldü (Mihail Beketov ve Oleg Kaşin). Ben de sadece bir şarkı söylediğim için iki yıl hapis yattım ve ülkemdeki çok sayıda aktivist daha uzun süreli cezalara çarptırıldı, daha kötü acılara maruz kaldı. Bizim Rusya'da ve arkadaşlarımın Belarus'ta her gün yaşadığımız gerçeklik işte bu. Bununla yaşamayı, bununla elinizden geldiğince mücadele etmeyi, bununla nasıl yapabiliyorsanız başa çıkmayı öğreniyorsunuz ama hayatınız bu oluyor.

Elbette, Putin'in otoriterliği sadece aktivistleri hedef almıyor: Devlet başkanının ve kendisine yakın bir avuç ailenin açgözlülüğü ve yolsuzluğu her gün herkesi etkiliyor. Rusya'da eşitsizlik büyük bir hızla artıyor. Huzursuzluk büyüyor. Çoğu Rus geriye dönük, post-emperyal, baskıcı, Soğuk Savaş tarzı siyasetlerden bıktı ve artık altyapı, daha iyi okullar ve sağlık hizmeti inşa etmeye odaklanmış geleceğe dönük bir ülke olmaya hazırlar. 2018 seçimlerinden bu yana Putin'in popülaritesi düşüyor, Mayıs'ta tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 59'a kadar geriledi.

Devlet başkanımız 2036'ye kadar iktidarda kalabilmesine imkan tanıyan yasayı daha yeni değiştirdiyse de, baskı programını bu kadar bariz biçimde başlatmadı. Bunların hepsi parçalar halinde, ufak ufak, küçük eylemler halinde gerçekleşiyor. Hatta her biri ilk bakışta görece iyi huylu, kötü bile olsa ölümcül olmayan şeyler gibi görünmüş olabilir. Kızarsınız, belki sesinizi yükseltirsiniz ama hayatınıza devam edersiniz. Demokrasimize yönelik vaatler birer birer parçalara ayrıldı: Yozlaşmış yandaşlar atandı, devlet başkanlığı emirleri çıkarıldı, eylemler gerçekleştirildi, yasalar geçti, oylarda hile yapıldı. Yavaş yavaş ve aralıklı olarak gerçekleşiyor; bazen ne kadar düzenli yaşandığını göremedik. Otokrasi bir korkak gibi yavaşça içeri süzüldü.

Sanatçı ve aktivist Nadya Tolokonnikova, Rusya'da hükümet karşıtı müzik ve performans sanatları grubu Pussy Riot'ın kurucularından biridir. 

 

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

nytimes.com/2020/08

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU