Gizli deneyler için doğumda birbirlerinden ayrılan ikiz ve üçüzler yıllar sonra nasıl buluştuklarını anlattı

Denekler kendilerine yapılanları “Nazi yöntemlerine” benzetirken, Holokost’tan kurtulmuş bir psikiyatrist olan Peter Neubauer ise başını çektiği çalışmayla “doğru olanı” yaptıklarını savunuyordu

Peter Neubauer, ikizleri ve üçüzleri birbirinden ayıran deneylerin arkasında duruyordu (Kolaj: Daily Mail)

ABD’de “bilimsel araştırma” adına doğum sırasında birbirlerinden ayrılan ikizler ve üçüzler, diğer kardeşlerinin varlıklarından haberdar olmadan yıllarını geçirdi.

Daily Mail’in haberine göre dünyanın en zalim ve gizli deneyleri arasında sayılan çalışmalar için kardeşlerinden koparılan ikizler ve üçüzler yıllar sonra diğer yarılarıyla karşılaştıklarında büyük şaşkınlık yaşadı.

Yıllarca bir ikizi olduğunu bilmeden yaşayan Melanie Mertzel, 23 yaşındayken kendisine tıpatıp benzeyen, aynı gözlere, aynı sese ve gülüşe sahip Ellen Carbone’la karşılaştığında şok geçirdi.

Tuhaf karşılaşma, New York şehrinde başka aileler tarafından büyütülen iki kadını bir araya getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başından geçenleri 60 Minutes Australia programında anlatan Melanie, ailesinin işlettiği restorana gelen bir kadının “kendisini neden tanımadığına anlam veremez” bir tavır takındığını söyledi. Aynı kadın bir hafta sonraysa elinde Ellen’in fotoğrafıyla çıkageldi.

Fotoğrafa bakan Melanie’nin erkek arkadaşı “Bu sensin” dese de “Hayır ben değilim” yanıtını aldı.

Merakı artan Melanie, kendisini bulan kişiden aldığı telefon numarasıyla Ellen’i aradı ve telefona cevap veren kişinin sesinin kendi sesine benzerliği karşısında şaşkına döndü.

Sohbetleri sırasında tek yumurta ikizi olduklarını anlayan kadınlar kısa süre sonra buluştu.

Her zaman bir ikizinin olmasını istediğini söyleyen Ellen, “Çok utangaç bir çocuktum, anneme yapışık yaşardım. Nereye gitsem bacağına sarılırdım. Sanırım bunu kayıp yarımdan dolayı yapıyormuşum” dedi.
 

ikizler.png
Ellen ve Melanie (Nine)


İki kadın sohbet ederken tanımadıkları insanların kendilerinin üzerinde araştırmalar ve testler yaptığını, sorular sorduğunu da birbirlerine anlattı.

Onlar bilmese de iki kadın, 1960’larda “insan hayatını mizacın mı yoksa yetiştirilmenin mi şekillendirdiğini” öğrenme amacıyla gerçekleştirilen ve bir evlatlık ajansı tarafından birbirinden ayrılmış ikizlerin kullanıldığı gizli çalışmalarda kobay yapılmıştı.

Bu gerçeğin ortaya çıkmasının ardından hem kendileri hem de aileleri yaşananlara ve kandırılmış olmalarına öfkelendi.

Ellen, “Bize insan değil hayvan muamelesi yapmışlar” dedi.

New York’ta bulunan Louise Wise Hizmetleri adlı evlatlık ajansı, iki kadının ikiz olduğunu doğrulasa da onlar hakkında toplanan kayıtları ve bilgileri teslim etmedi.

Sosyo-ekonomik ortamın etkisini ölçmüşler

Bu tür çalışmalarda kullanılan kardeşler Melanie ve Ellen’le sınırlı değildi.

Tek yumurta üçüzleri Robert Shafran, Eddy Galland ve David Kellman da birbirlerini yıllar sonra buldu.

Robert, New York’ta nakledildiği okulda Eddy’yle şans eseri karşılaştı.

Yeni okulundaki ilk günleri “Erkekler sırtıma vuruyor, kızlar da sarılıp öpüyordu” sözleriyle anlatan Robert, arkadaşları kendisine Eddy diye sesleninceye kadar bunu sıcak bir karşılama sanmıştı.

İki kardeşin bir araya geldiği kare yerel bir gazetede çıkınca üçüncü kardeşleri David’in de onlara katılması zor olmadı.

New York’ta doğan üçüzler, sosyo-ekonomik ortamın çocukların gelişiminde ne gibi etkileri olduğunu öğrenmeye dayalı bir deney için farklı ailelere verilmişti. Ailelerden biri zengin, diğeri orta sınıf mensubu, bir başkası da işçi sınıfındandı.
 

ucuz.png
Robert, David ve Eddy kardeşler (New York Post)


1960’lara ait bu çalışmanın arkasında da aynı evlatlık ajansının olduğu ortaya çıktı.

Daily Mail’e göre ABD Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün fonlarıyla birçok araştırmacının dahil olduğu çalışma yaklaşık 15 yıl sürdü.

1960’lar boyunca en az 8 ikiz ve bir üçüz birbirlerinden ayrılmış, kardeşler farklı ailelere verilmişti.

Amerikan Yahudi Kongresi ve Siyahilerin Gelişmesi İçin Ulusal Birlik’in (NAACP) kurucularından haham Stephen Wise’ın eşi Louise Waterman Wise’ın 1916’da kurduğu ajansın başkanlığını da New York şehrinin ilk kadın yargıcı olan Justine Wise Polier yapıyordu.

Travmatik izler bıraktı, intihar edenler oldu

Yaşananları değerlendiren ikiz uzmanı Profesör Nancy Segal, ikizleri ve üçüzleri doğum sonrası ayırmanın bu çocuklar üzerinde büyük hasara yol açtığını söyledi.

Segal, “İnsanoğlun kurduğu en yakın sosyal ilişkilerden mahrum bırakıldılar. Bu korkunç” dedi.

Söz konusu deneylerle ilgili yapılan “The Twinning Reaction” ve “There Identical Strangers” isimli belgesellerde de birbirinden ayrılan bu çocukların yetişkinlik döneminde akıl sağlığı sorunlarıyla baş etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Bu süreçte intihar eden üç kişiden biri de Eddy Galland olmuştu. Eddy 1995’te hayatına son vermişti.

Diğer taraftan kardeşlerden Robert, 60 Minutes programında çocukluğunu anlatırken, “Annemin söylediğine göre bebekken başımı beşiğin diğer tarafına vurup, kendimden geçinceye kadar nefesimi tutuyormuşum” dedi.

Benzer bir travmayı kendisinin de yaşadığını söyleyen David, “Annem, küçükken başımı duvarlara vurduğumu anlatırdı” diye konuştu.

Üçüzlerin hepsinin de gençken psikiyatrik tedaviden geçtiği anlaşıldı.
 


Yale Üniversitesi’nde tutulan kayıtlar 2065’e kadar mühürlü

Robert kendilerine yapılanları “Nazi yöntemlerine” benzetirken, 1941’de Holokost’tan (Yahudi Soykırımı) kurtularak New York’a gelmiş bir psikiyatrist olan ve 1960’lardaki çalışmaları başlatan Peter Neubauer ise 2008’de ölene kadar bu deneylerde “doğru olanı” yaptıklarını savunuyordu.

Diğer taraftan ikizlerle ilgili tüm kayıtları tutan Yale Üniversitesi, ailelerden gelen taleplere rağmen bu belgelerin Neubauer’ın talimatı gereği 2065’e kadar “mühürlü” olduğunu belirterek açıklamıyor.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU