Zamira Rahim - The Independent
Çinli bilim insanları maymunlara insan beyni genleri aktardı. Bilimsel çalışmayla, üzerinde deney yapılan maymunların daha zeki hale geldiği belirlendi.
İnsan beyninin genetik temeliyle insan bilişinin evrimini incelemeyi hedefleyen çalışma Çin’in güneybatısındaki Kunming Zooloji Enstitüsü (Kunming Institute of Zoology) tarafından yürütüldü.
Araştırmacılar insan beyninin gelişiminde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğü MCPH1 genini 11 makak maymununun beynine nakletti.
Pekin merkezli National Science Review’da sonuçları yayımlanan çalışmaya göre, gen değişikliğine uğrayan maymunlar normal türlerine göre kısa süreli hafıza testinde daha iyi performans gösterirken tepki verme sürelerinin de kısaldığı görüldü.
Çalışmayla bilim insanları “transgenik (genetik yapısı değiştirilmiş) maymunlar” yaratmış oldu. Çalışmada yer alan bilim insanları, “insan beyni kökeninin genetik yapısını” anlamak için böyle bir deneyin ilk defa gerçekleştirildiğini belirtti.
Araştırmacılar maymunların kısa süreli hafızalarının gelişmesinin yanı sıra beyinlerinin de uzun vadede insanlarınkine benzer bir gelişim kaydettiğine dikkati çekti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmaya Batılı bazı bilim insanları karşı çıkarak, söz konusu deneyi etik dışı bulduklarını belirtti.
Colorado Üniversitesi’nden biyoetik uzmanı Jacqueline Glover, “Hayal gücünüzde hemen Maymunlar Gezegeni’ne gidiyorsunuz” diye konuştu.
Glover, “İnsanlaştırmanın onlara zararı dokunuyor. Nerede yaşarlar ve ne yaparlar? Hangi bağlamda olursa olsun, anlamlı bir hayata sahip olamayacak bir varlık yaratmayın” ifadesini kullandı.
Çinli bilim insanları Ocak 2019’da insan hastalıklarının anlaşılmasına yardımcı olması için genetiği değiştirilmiş makak maymunundan çoklu klonlama yapmıştı. Klonlanan maymunların ve embriyoların bazılarının sadece birkaç gün yaşadığı çalışmaya biyoetik uzmanları tepki göstermişti.
Primatlarla ilgili araştırmaların sıkı denetlenmesinden dolayı bu tür tekniklerin yaygın biçimde kullanılması zayıf bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
Çinli araştırmacı Profesör He Jiankui, Kasım 2018’de ilk genetiği değiştirilmiş bebeklerin dünyaya gelmelerini sağladığını açıklamış, uluslararası bilim insanları He’yi kınamıştı.
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/science
Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer
© The Independent