Çin’de dünyada ilk kez genetiği değiştirilmiş 5 makak maymunu klonlandı. Dünyaya gelen yavruların sirkadiyen ritim bozukluklarıyla doğduğu belirtildi.
china.org.cn’nin haberine göre, Şangay’daki Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Nörobilim Enstitüsü bilim insanlarının çalışmaları sonucu doğan maymunlar, tıbbi araştırmalarda kullanılacak.
Dünyanın ilk genetiği değiştirilerek klonlanan maymunların doğduğunu Çinli bilim insanları yazdıkları makaleler ile dünyaya duyurdu.
Dünyada ilk klonlanan maymun da 2017’nin sonlarında Çin’de doğmuştu. Ancak yeni doğan bu 5 makak yavrusu, genetiği değiştirilerek klonlandıkları için farklı özelliklere sahip.
Bilim insanları, maymunların tıbbi araştırmalar ve testler için çok faydalı olacağını söylüyor.
Yeni doğan beş yavru maymunun, bir donör maymunun derisinden alınan fibroblasttan türetilen özel bir gene sahip olduğunu açıklandı. Ancak donör, CRISPR/Cas9 gen düzenleme teknolojisi kullanarak yeniden düzenlenmiş bir BMAL1 geni taşıdığı için bu geni yeni doğan yavrulara da geçti. Bu gen, memelilerin bazı biyolojik unsurlar için geçerli bir protein üretmesine yarıyordu. Dolayısıyla, değiştirilmiş gen nedeni ile donör maymun ve yeni doğan primatlarda bu protein üretilemiyor.
Maymunlar, tıbbi araştırmalarda kullanılacak
Genetiği değiştirilerek klonlanan maymunlar, buna bağlı olarak sirkadiyen ritim bozukluğuyla doğdu.
Bu rahatsızlık dünyadaki pekçok insanda uyku bozukluğu, depresyon, şeker hastalığı, kanser ve alzaymır gibi sinir doku bozukluğu hastalıklarına neden oluyor.
Bu hastalıklar için son zamanlarda, fareler ve sinekler üzerine araştırmalar yapılıyordu.
Genetiği değiştirilerek klonlanan maymunlar ise, araştırmalar ve hastalıkların tedavisi konusunda insan fizyolojisine en yakın model olduğu için tercih ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde dünyada ilk kez genetiği değiştirilen bebek de Çinli bilim insanlarının çalışmaları sonucu doğmuştu.