Bolton’dan yeni çıkış: Trump’ın ikinci kez seçilme ihtimali Ortadoğu’yla ilgilenen herkesi endişelendirmeli

Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, İsrail’e de “ABD seçimlerine kadar ulusal güvenlik çıkarlarınızı hayata geçirin” mesajı gönderdi

Bolton'ın görevi süresince şahit olduklarını anlattığı kitap, Washington'da sert tepkilere yol açmıştı (AP)

Yazdığı kitapta ABD Başkanı Donald Trump hakkında tartışma yaratan bilgilere yer verdiği gerekçesiyle yönetim tarafından sert dille eleştirilen eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, bu kez İsrail Ordu Radyosu’na yaptığı açıklamalarla gündem oldu.

“Ortadoğu’yla ilgilenen herkesin Trump’ın ikinci dönem seçilmesinden endişelenmesi lazım” diyen Bolton, ABD Başkanı’nın “barış planı” olarak sunduğu projenin ardından Batı Şeria’nın bir kısmını ilhak planını devreye sokmaya çalışan İsrail’e de “ABD seçimlerine kadar ulusal güvenlik çıkarlarınızı hayata geçirin” mesajı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of Israel’in haberine göre Bolton, Trump’ın 2013 tarihli İran nükleer anlaşmasından 2018’de çekilme kararını “Amerikalı iç hedef kitle” için aldığını, bu nedenle İsrail’in Trump’ın ikinci kez seçilmesi halinde olabilecekler konusunda kaygılanması gerektiğini söyledi.

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Onu daha çok yerel Amerikan siyaseti harekete geçiriyor. Bu yüzden kasımda bir kez daha seçilmesi durumunda ve üzerinde artık seçmen baskısı kalmadığında neler yapabileceğini bilmiyoruz… Dolayısıyla bir daha seçilirse Ortadoğu’da neler olabileceği konusunda herkes endişelenmeli” dedi.

Trump’ın yeniden seçilmesinin İsrail adına bir “iyilik” mi yoksa “tehlike” mi olduğu yönündeki soru karşısındaysa Bolton, Trump’ın ya da Demokrat rakibi Joe Biden’ın İsrail için iyi olduğuna inanmadığını söyledi.

“İran’da yaşanan patlamanın arkasındakileri destekliyorum”

“Önümüzdeki birkaç ayın İsrail’in kendi ulusal güvenlik çıkarlarını hayata geçirmesi için en ideal zaman olduğunu düşünüyorum” diyen Bolton, Trump’ın kasım ayındaki seçimlerden adaylığını çekme ihtimalinin de “sıfır” olduğunu ekledi.

Bolton, bir süre önce İran’ın Natanz nükleer tesisinde yaşanan patlama konusunda fikri sorulduğundaysa “Bu konuda özel bir bilgiye sahip olduğumu söyleyemem ama her kim yaptıysa onları tamamen destekliyorum. Belki İran içinden muhaliflerin işidir, belki dışarıdan desteklidir, belki de ikisinin karışımıdır” ifadesini kullandı.
 


Geçen yıl eylül ayında görevini bırakmak zorunda kalan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, “The Room Where It Happened” adlı kitabında paylaştığı anıları nedeniyle yönetim tarafından “gizli bilgileri ifşa etmekle” suçlanmıştı.

Birçok ayrıntıya yer verilen kitapta, ABD Başkanı Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’a saldırması için yeşil ışık yaktığı iddia edilmişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU