Kovid-19'un ilk kez ortaya çıktığı Çin şehri Vuhan'daki bir koronavirüs araştırma laboratuvarı, pandeminin kökenini arayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmacılarınca ziyaret edilmeyecek.
DSÖ, Hubey eyaletindeki Vuhan'a bir ekip gönderiyor fakat örgüt araştırmacıların yalnızca "Kovid-19'un hayvan konakları hakkındaki bilgiyi geliştirmek ve hastalığın hayvanlardan insanlara nasıl sıçradığını belirlemek" için orada bulunacağını da açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne ziyaretin gündemde olmadığını gösteren açıklama, virüsün bu laboratuvarda hazırlanmış veya değiştirilmiş olabileceği ihtimalini kurumun halihazırda hiçe saydığını işaret ediyor.
Ayrıca DSÖ'deki yöneticiler araştırmacıların inceleyeceği yerlerin ve görüşecekleri kişilerin ayrıntılarını paylaşmayı reddetti fakat yine de Çinli yetkililerin tüm hareketleri takip edeceği ve sınırlandıracağı anlaşılıyor.
Laboratuvarın neredeyse 10 yıldır Kovid-19'la yüzde 96,2 oranında aynı olan bir koronavirüs numunesi tuttuğu daha önce ortaya çıkmıştı. Her ne kadar bilim insanları ezici çoğunlukla virüsün genetik kodunun doğal yollarla mutasyona uğradığını düşünüyor olsa da, laboratuvardaki numune virüsün kökeniyle ilgili spekülasyon yarattı.
New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nden moleküler biyolog Richard Ebright şunları söyledi:
Bir araştırmanın herhangi bir değer taşıması için, virüsün bir laboratuvar kazası sonucunda insana girme olasılığının üzerine gitmeli.
Ebright aynı zamanda DSÖ'nün virüsün insana bulaşma kabiliyetinin "laboratuvar manipülasyonu yoluyla geliştirilmiş" olup olmadığını değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
© The Independent