Koronavirüs pandemisi dünya genelinde yarım milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu ve bu sayı artmaya devam ediyor.
Birleşik Krallık merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın yeni raporuna göre, pandeminin daha da ağırlaştırdığı açlık krizi günlük olarak virüsün yol açtığından daha fazlas kişinin ölmesine neden olabilir.
Oxfam'a göre yıl sonu itibarıyla günde 12 bin kişi Kovid-19 kaynaklı açlık nedeniyle ölebilir. Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre pandeminin en ölümcül günü olarak kaydedilen 17 Nisan'da dünya genelinde 8 bin 890 ölüm kayda geçmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Oxfam'ın Geçici İcra direktörü José María Vera açıklamasında "Pandemi halihazırda çatışmalar, iklim değişikliği, eşitsizlik ve bozulmuş gıda sisteminin etkisileriyle mücadele eden milyonlarca insan için bardağı taşıran son damla oldu" dedi.
Daha fazla insanın aç kalmasına neden olan sebepler arasında işsizlik ve maaşlarının azalmasının yarattığı gelir kaybı, kayıtdışı ekonomide çalışanların toplumsal yardımlardan faydalanamaması ve tedarik zincirindeki aksama ve üreticilerin karşılaştıkları zorluklar yer alıyor.
Ayrıca sadece işçi ve çiftçileri değil insani yardım görevlilerini de olumsuz etkileyen tecrit önlemleri kapsamındaki seyahat kısıtlamaları da bu krize katkıda bulunuyor.
Oxfam'ın raporunda yer verdiği Dünya Gıda Programı verilerine göre, 2019'da açlık tehdidi altındaki insan sayısı 821 milyondu. Bunun 149 milyonu "kriz düzeyindeki açlık ve daha kötüsünden" mustaripti.
Şu andaki tahminler pandemi nedeniyle kriz düzeyinde açlık çeken kişi sayısının bu yıl 270 milyona ulaşabileceğini belirtiyor. Bu geçen yıla göre yüzde 80'lik bir artış anlamına geliyor.
Oxfam açıklamasında Coca-Cola, Unilever ve General Mills gibi gıda ve içecek devlerini de hizmete çağırarak "Bu arada zirvedikiler kâr etmeye devam ediyor. En büyük 8 gıda ve içecek şirketi ocak ayından bu yana pandemi dünya genelinde yayılmayı sürdürürken hissedarlarına 18 milyar dolar ödedi. Bu, Birleşmiş Milletler'in açlığı durdurmak için ihtiyaç duyulduğunu söylediği miktarın 10 katından fazla" ifadelerini kullandı.
10 sıcak nokta
Raporda pandeminin zaten kritik durumu kötüleştirerek büyük açlık krizine yol açtığı 10 ülke ve bölge de sıralandı. Bu yerlerin Yemen, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Venezuela, Batı Afrika'nın Sahil bölgesi, Etiyoya, Sudan, Güney Sudan, Suriye ve Haiti olduğu belirtildi. Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'da pandeminin gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkisinin hissedildiği açıklandı.
Brezilya ve Hindistan, ABD'nin ardından dünyada en fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü ülkeler.
Oxfam'a göre ayrıca ABD'de de koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl açlık tehdidi altındaki kişilerin sayısı 17 milyon artabilir. Kuruluş bunun toplam rakamı 54 milyona çıkaracağını yani ülkedeki her 6 kişiden birinin gıdaya ulaşmakta zorlanacağı anlamına geldiğini vurguladı. Raporda açlık krizinin çözümünde küresel düzeyde yönetim ve liderliğin öneminin altını çizdi.
Oxfam'ın Geçici İcra direktörü José María Vera "Hükümetler Birlemiş Milletler'in Kovid-19 çağrısını tamamen fonlayarak, yardımların en ihtiyacı olanlara gitmesini sağlayarak ve gelişmekte olan ülkelerin borçlarını iptal ederek yaşamları kurtarabilir. Bu açlık krizini sonlandırkmak için hükümetlere daha adil, daha güçlü ve daha sürdürebilir gıda sistemleri oluştumak zorunda. Bu sistemler büyük gıda ve tarım endüstrisininkilerin önüne gıda üreticileri ve işçilerin çıkarlarını almalı" dedi.
Independent Türkçe, CNN