Saadet Partisi, Tarım, Hayvancılık ve Orman Politikaları Kurulu, "Mevsimlik Tarım İşcilerinin Genel Durumu ve Sektör İçin Alınması Gereken Önlemler" başlıklı bir rapor hazırladı.
Türkiye'de kesin rakamları bilinmemekle birlikte yaklaşık yarım milyon ile bir milyon arasında gezici tarım işçisinin olduğu tahmin edildiğinin aktarıldığı raporda, bu işçilerin Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak gibi iller başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nden ilkbahardan başlayıp sonbahara kadar Türkiye'nin farklı bölgelerinden çalışmaya gittikleri kaydedildi.
En çok can kaybının yaşandığı alan
Mevsimlik tarım işçiliğinin Türkiye'deki en güvencesiz ve en çok can kaybının yaşandığı çalışma alanlarından biri olduğu belirtilen raporda bu alandaki çocuk işçi konusuna da yer ayrıldı.
Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerinde, Türkiye'de yalnızca 2019'un dördüncü çeyreğinde 5-17 yaş aralığında 720 bin çocuğun çalışmak zorunda bırakıldığının görüldüğü vurgulanarak, söz konusu yaş grubunda çalışan çocukların yüzde 64,1'i tarım sektöründe çalıştığı ifade edildi. Türkiye'de 2019 yılında en az 60 çocuk işçinin hayatını kaybettiği ve bu ölümlerin yüzde 60'ının tarım iş kolunda gerçekleştiği bilgisi de raporda yer aldı.
Mevsimlik işçi çocukların yüzde 50'si okulu tamamen terk etti
Raporda çocuk işçiliği ile ilgili şunlar vurgulandı:
- Aileleri ile tarlada çalışan çocukların yüzde 56'si okulu tamamen terk etmişken, geri kalanlar ise okula düzensiz olarak devam edebilmektedir.
- Aileleri ile göçe çıkan ancak tarlada çalışmayan çocukların yüzde 23'ü okulu tamamen terk etmiş, yüzde 43'ü okula düzensiz olarak devam eder durumdadır.
- Türkiye, 35 OECD ülkesi içinde çocukların fırsat eşitliğinde 34. sırada yer almaktadır.
- Mevsimlik tarım sektörü nedeniyle okulla bağları tamamen kesilen veya okuldan uzaklaşan çocuklar ve çocuk işçiler sıralamadaki kötü yerimizin en önemli nedenlerinden birisi olarak ifade edilebilir.
- Yüzde 19,9 olan mevsimlik tarım işçiliğindeki ölü doğum oranı, yüzde 4 olan Türkiye'deki ölü doğum oranı ortalamasından yaklaşık 5 kat daha fazladır.
Independent Türkçe