Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, sömürgeci geçmişi nedeniyle Fransa'nın özür dilemesini beklediklerini ifade etti.
Yarım bir özür aldıklarını dile getiren Tebbun, ancak özrün bir sonraki adımının da gerekli olduğunu belirtti.
Bir Fransız kanalına mülakat veren ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yapıcı bir rol üstleneceğini umduğunu dile getiren Tebbun, "Başkan Macron'la bu süreçte daha ileri gideceğimize inanıyorum. Durumu düzeltmek isteyen dürüst bir adam" ifadesini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Fransa'nın Cezayir'e bakışında değişiklik yok”
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'un Arşiv ve Ulusal Hafızadan Sorumlu Danışmanı Abdulmecid Şeyhi, Cezayirli direnişçilere ait kafatası ve naaş kalıntılarının iadesini, "Fransa'nın, Cezayir'e bakışında dönüm noktası" olarak değerlendirmek için erken olduğunu söyledi.
Cezayir Devlet Radyosu'na konuşan Şeyhi, Fransa'nın başkenti Paris'teki İnsan Müzesi'nde 18 bin kafatası bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 2 bininin Cezayirli direnişçilere ait olduğunu kaydetti.
Cezayirli direnişçilerden 24'ünün kafatası ve naaş kalıntılarının iade edilmesinin, Cezayir'in tarihi "hafızasıyla" alakalı her şeyi geri alması yolundaki ilk adım olarak nitelendiren Şeyhi, "Ancak, bunu, Fransa'nın 'ötekine', özellikle de Cezayir'e bakışında bir dönüm noktası olarak görmek için erken." dedi.
Şeyhi, iki ülke arasında çözüm bekleyen başka dosyalar da olduğunu, bu nedenle Fransa'dan daha çok adım atmasını beklediklerini kaydetti.
Cezayir ve Fransa arasında gerilim
Fransa'nın Cezayir'deki 132 yıllık sömürge yönetimi ve müstemlekeyi sona erdiren sekiz yıllık kanlı bağımsızlık savaşı, iki ülke arasında çözüm bekleyen karmaşık ilişkiler mirası bıraktı.
Paris yönetiminin sömürge döneminde işlediği suçlar nedeniyle şu ana kadar resmen özür dilemeyi reddetmesi ise iki ülke arasında sürekli gerilime yol açtı.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Tebbun, Fransa'dan gelecek bir özrün iki ülke arasındaki gerilimi azaltmanın yanı sıra ekonomik ve kültürel ilişkiler için de daha yumuşak bir atmosfer yaratmayı mümkün kılacağını sözlerine ekledi.
Tebbun, özrün Fransa'da yaşayan milyonlarca Cezayirli için de ayrıca önem arz ettiğini kaydetti.
Fransa'nın alıkoyduğu Cezayirli direnişçilerin naaş kalıntıları iade edilmişti
Fransa'nın başkenti Paris'teki bir müzede 170 yıldır tutulan, Cezayir'deki Fransız işgaline karşı 1830-1962 arası gösterilen direnişin liderlerinden 24'ünün naaşlarından kalanlar geçen hafta ülkelerine iade edilmişti.
Fransa'nın başkenti Paris'teki İnsan Müzesi'nde dünyanın pek çok yerinden getirildiği belirtilen 18 bin kafatası bulunuyor.
Kimlik tespiti yapılan 500 kafatasından 36'sının 19'uncu yüzyıl ortalarında, Fransa'nın Cezayir'i sömürgesi altına almaya başladığı zamanlarda öldürülen Cezayirlilere ait olduğu belirlenmişti.
Independent Türkçe, AA, Euronews