Erdoğan'dan 'Ayasofya' açıklaması: Ülkemize yöneltilen ithamlar, doğrudan egemenlik haklarımıza saldırı anlamını taşımaktadır

Cumhurbaşkanı, "Biz nasıl dünyanın diğer ülkelerinde kendi vatandaşlarına hizmet eden ibadethanelere karışmıyorsak, kimsenin bizim ibadethanelerimize karışmaya hak ve salahiyeti yoktur" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesine ilişkin dünyadan gelen tepkilere, "Ülkemize yöneltilen ithamlar, doğrudan egemenlik haklarımıza saldırı anlamını taşımaktadır" sözleriyle yanıt verdi.

İstanbul'da Levent Camii Temel Atma Töreni'nde konuşan Erdoğan, "Biz nasıl dünyanın diğer ülkelerinde kendi vatandaşlarına hizmet eden ibadethanelere karışmıyorsak, kimsenin bizim ibadethanelerimize karışmaya hak ve salahiyeti yoktur" sözlerini kullandı.

Halihazırda Türkiye'de sayıları 435’i bulan kilise, sinagog ve havranın ibadete açık olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Göbeklitepe başta olmak üzere farklı dönemlere ve medeniyetlere ait binlerce tarihi ibadet mekanına sahibiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, "Böyle bir ülkeyi ibadethaneler üzerinden eleştirmeye çalışmak, hakikate sırt çevirmek demektir" ifadelerini kullandı.

"Bizim medeniyetimizde camiler, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa’dan beri kulluğumuzun simgesidir" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı mimari stillerle yükselen her cami, bulunduğu yerin Müslüman yurdu olduğunu gökyüzüne haykıran birer abidedir.

Dünyanın dört bir yanında ibadethanelerin saldırıya uğradığı bir dönemden geçiyoruz. Milyonlarca insan, sadece dini inançlarından dolayı, canlarına kast edilmesi de dahil her türlü baskıya maruz kalıyor.

Biz, ülkemizdeki hakim inanç grubu olan Müslümanların da diğer dinlere mensup olanların da hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğiz."

Erdoğan, temeli atılan caminin ismini, Barbaros Hayrettin Cami olarak belirlendiğini açıkladı.

"Dün Katar’dan geldik. Bu aralar hep oralardayız" diyen Erdoğan, sözlerini "İnşallah süratle camimizi bitirip, bir an önce bölgenin tüm İstanbul’un ve tüm Müslümanların hizmetine sunacağız" ifadeleriyle noktaladı.

Caminin özellikleri

Levent Cami Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılan Levent Camisi'nin temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla başladı.

Salgın günlerinde sokaklarda yaşanan sakinlik nedeniyle hafriyat çalışmaları planlanandan daha hızlı tamamlanan Levent Camisi'nin temel kazısından, çalışmaların başladığı 26 Şubat'tan bugüne, 150 bin metreküpten fazla hafriyat çıkarıldı.

Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" olarak tanımladığı Süleymaniye Camisi'nden öykünerek tasarlanan Levent Camisi ibadete açıldığında, Sarıyer Büyükdere'den Yıldız Hamidiye Camisi'ne kadar ana arterdeki tek büyük cami olacak.

 

İhale bedeli 159 milyon 738 bin lira olan cami, 5 bin 744 metrekarelik alan üzerinde yükselecek.

Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanmış, 18 bin metrekare alan üzerinde yapımına başlanan 7 bin metrekare oturum alanına sahip, engelsiz yaşam odaklı cami, 25 metre çapında kubbesi ve 4 minaresiyle hayat bulacak.

Levent Camisi, 5 bin 500 metrekare avlusu, kapalı otopark ve sosyal alanlarıyla gece gündüz yaşayan bir ibadet, kültür ve ilim merkezi olmak üzere vatandaşlara hizmet verecek. Cami, 4 bin metrekarelik el sanatları, ebru, hat, tezhip atölyeleri ile çok amaçlı salona ve 900 araçlık kapalı otoparka da sahip olacak.

Kapalı ve açık alanlarıyla toplam 20 bin kişi kapasiteli olacak cami, klasik mimari özelliklere de sahip. Caminin inşasında, modern inşaat tekniklerinin tamamı kullanılacak.

İstanbul için öngörülen deprem katsayısının üzerindeki bir değer dikkate alınarak statik projeleri hazırlanan cami, olası depremde toplanma alanı olarak da kullanılabilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU