Sudan'da on binlerce eylemci geçen seneki kitlesel eylemlerden sonra yeniden ilk kez geniş katılımla sokaklara çıktı.
Ülkede 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının 11 Nisan 2019'da askeri darbeyle devrilmesinin ardından 21 Ağustos 2019'da 39 ay sürecek asker-sivil ortak geçici yönetimi başlamıştı.
Geçen seneki protestolar sırasında öldürülenler için adalet taleplerini yineleyen ve geçiş dönemi yetkilerine reformları hızlandırma çağrısı yapan binlerce kişi başkent Hartum'da havalimanına giden ana cadde boyunca yürüdü.
AP'nin aktardığına göre polis eylemcileri dağıtmak için göz yaşartıcı kullandı. Polis müdahalesi sonucu yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"1 milyon kişilik yürüyüş" adlı eylem protesto hareketlerine liderlik eden Meslek Odaları Birliği ve Direniş Komiteleri'nin çağrısıyla yapıldı.
AA'nın aktardığına göre Hartum'un yanı sıra birçok kentte sokaklara dökülen binlerce Sudanlı, lastik yakarak ve kaldırım taşlarıyla ana caddeleri trafiğe kapattı.
Hartum'un Sittin ve Afrika gibi ana caddelerinde toplanan kalabalığın Savunma Bakanlığı ile ordunun genel karargahının bulunduğu askeri bölge ile Cumhurbaşkanlığı Sarayının olduğu alana yönelmesi üzerine polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Polis, Sudan Parlamentosu önünde toplanan göstericilere karşı da göz yaşartıcı gaz kullandı.
Geçen sene Beşir'in devrilmesinden 3 ay sonra Hartum ve diğer kentlerde yüz binlerce Sudanlı sokaklara çıkarak askeri yetkililerden yönetimi sivillere devretmesini talep etmişti.
Eylemciler ne istiyor?
Sudan bayrakları ve devrim sürecindeki gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin resimlerinin taşındığı eylemde protestocular, hükümetten devrimin gidişatının düzeltilmesini, icraatların devrimin hedeflerine göre vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesini ve göstericilerin ölümünden sorumlu olanların bir an önce cezalandırılmasını istedi.
Başbakan Abdullah Hamduk yaptığı açıklamada eylemcilere seslenerek taleplerinin "meşru" olduğunu ve "devrimi doğru yola koymanın gerekli" olduğunu söyledi.
Ülkedeki asker-sivil ortak geçici yönetimin "hassas ve kritik bir dönemde" olduğunu söyleyen Sudan Başbakanı "istikrarı tehdit eden çok sayıda zorluk" olduğunu da belirtti.
Hamduk gelecek iki hafta içinde geçiş hükümetinin eylemcilerin taleplerini ele alacak bir dizi "siyasi, ekonomik ve toplumsal" karar alacaklarını da aktardı.
Hamduk başkanlığındaki geçici Sudan hükümetinin takvimine göre, ocak ayında parlamentonun kurulması ve sivil valilerin atanması bekleniyordu.
Independent Türkçe, AA, AP