Buldan: Rakamları düşük tutmak için yeterince test yapılmıyor, vakalar endişe verici boyutta

HDP Eş Genel Başkan Buldan, bölge illerinde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle vaka sayılarının her geçen gün artığını söyledi

Pervin Buldan / Fotoğraf: AA

Partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grup Toplantısı’nda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP'li üç milletvekilinin koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığını, şu an genel sağlık durumlarının iyi ve tedavilerinin sürdüğünü belirten Buldan, milletvekillerine ve Kovid-19 nedeniyle tedavi gören vatandaşlara geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Bu konuda şeffaf olmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini ifade eden Buldan, koronavirüs salgınının hala can almaya devam ettiğini, tehlikenin geçmediğini ve tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Rakamları düşük tutmak için yeterinde test yapılmıyor”

Bölge illerinde gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle vaka sayılarının her geçen gün arttığını belirten Buldan, “Normalleşme adı altında rakamları düşük tutmak için koronavirüs şüphesiyle hastaneye giden insanlarımıza yeterince test yapılmadığı bilgisini alıyoruz. Özellikle Cizre'de vaka sayısının artması endişe vericidir” dedi.

Türkiye'nin her gün biraz daha kötüye gittiğini, siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerin giderek derinleştiğini, buna koronavirüs salgının eklendiği çok kötü günlerden geçildiğini öne süren Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bugün yaşadığımız tüm sorunlar dünün ve bugünün değil, AKP'nin 18 yıllık iktidar sürecinin yönetme anlayışının sonuçlarıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi daha doğrusu sistemsizliği iki yılını doldurmuş durumda ve bizce artık bu sistem ömrünü de doldurmuştur. 'Ekonomi uçacak' dediler, ekonomiyi değil vatandaşın cebindekini uçurdular. 'Demokratik standartlar yükselecek' dediler, işkencenin, yasakların, adaletsizliklerin standartını yükselttiler. 'Üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğü' dediler, sarayın üstün hukukunu inşa ettiler. 'İşsizlik azalacak, enflasyon düşecek' dediler, işsizliği, enflasyonu ve doları yükselttiler. 'Milli gelir artacak' dediler, yandaşların gelirini arttırdılar.

“Kapısını kırdığınız kurum daha önce TBMM Başkanı tarafından resmi davet edilmiş bir kurumdur”

Aralarında eski HDP’li yöneticilerinin de olduğu Diyarbakır merkezli polis operasyonuna değinen Buldan, "DTK, demokratik, toplumsal ve meşru bir platformdur. Halkın kongresidir, kongre de halkın ta kendisidir. DTK, geçmişte bu parlamentonun başkanı tarafından konferanslara resmi düzeyde davet edilmiş bir kurumdur. Kapısını kırdığınızı kurum, bu ülkede barış, çözüm, demokrasi için mücadele yürüten bir kurumdur” diye konuştu.

"Güya güvenlik soruşturması darbecilere karşı alınmış bir kararmış"

Güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifine değinen Buldan, "Güya güvenlik soruşturması teklifi darbecilere karşı alınan bir önlemmiş. Darbeye karşı önlem alacaksanız önce darbenin siyasi ayağını ortaya çıkarmak durumundasınız” dedi.

Barolara ilişkin kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu anımsatan Buldan, devamında şu ifadelere yer verdi:

Çoklu baro sistemi diye ortaya bir öneri attılar. Amaçları; saray güdümlü barolar oluşturmak, avukatların bütünlüğünü bölmek, çoğunluğu temsil eden avukatların temsil hakkını kısıtlamak ve muhalif görülen sesleri bastırmaktır.

“Saray ve yandaşları hariç 82 milyon borç altındadır”

Konuşmasında ekonomiye de yer veren Buldan, Türkiye'de işsizliğin giderek arttığını, 13 milyon işsiz bulunduğunu, yoksulluğun Türkiye'nin yakıcı bir sorunu olduğunu ifade etti. 

Uluslararası Para Fonu’na artık gerek kalmadığını dile getiren Buldan, "Yerli ve milli IMF olan AKP, Türkiye toplumunun gelecek on yıllarını borçlandırdı. Saray ve yandaşları hariç şu anda 82 milyon, borçlu durumdadır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU