Prof. Müftüoğlu: Bağışıklık pasaportu kesin güvenlik anlamına gelmiyor

“Sahip olduğunuz antikorların bedeninizi ne düzeyde ve ne süre ile koruyabileceği konusunda da net ve açık bir kanıta sahip değiliz”

Fotoğraf: Twitter

Hürriyet gazetesinin başyazarı ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Osman Müftüoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) için yapılan antikor testleriyle ilgili yazdı. Müftüoğlu, “Kanıtlara göre, bağışıklık pasaportları kesin güvenlik anlamına gelmiyor” dedi.

Müftüoğlu, bugünkü “Bağışıklık pasaportunuz var mı” köşe yazısında şunları söyledi:

Başlıktaki soruyu “Antikor testim pozitif çıktı, içim rahat olmalı mı?” diye de sorabilirsiniz. Mantık basit: Eğer koronavirüse karşı koruyucu antikor oluşturduğunuza dair net ve açık kanıtlarınız varsa bu sizin için müthiş bir avantaj olabilir: Zira antikor pozitifliği sizin virüs bulaştırıcısı olmadığınız, daha da önemlisi virüsün size bulaşma ihtimalinin kalmadığını gösteren bir kanıt sayılabilir. Kısacası, eğer elinizde “COVID-19 antikoru pozitiftir” şeklinde bir belgeniz varsa yaşamınız daha kolay olacaktır. Eğer siz de böyle bir “bağışıklık pasaportu”na sahipseniz, yani kanınızda sizi koruyacak miktarda antikoronavirüs antikoru mevcutsa bugünler için ayrıcalıklı bir kişi sayılabilirsiniz: Rahatça seyahat edebilir, korkusuzca gezip dolaşabilir, istediğiniz kafe ve restoranlarda keyif çatabilirsiniz. Alışveriş yaparken ve daha pek çok sosyal faaliyette korkudan uzak bir yaşam sizi bekliyor demektir. Peki ya gerçekte durum ne?

Bağışıklık pasaportlarının kesin güvenlik anlamına gelmediğini belirten Müftüoğlu, sebeplerini sıralayarak şöyle devam etti:

Bir: Elimizde antikor pozitif olan birinin COVID-19’u bulaştırıp bulaştırmayacağı konusunda henüz net ve açık bir kanıt yok. Bu bilgi, sizin hayalet bir virüs yayıcısı olabileceğiniz anlamına geliyor.

İki: Sahip olduğunuz antikorların bedeninizi ne düzeyde ve ne süre ile koruyabileceği konusunda da net ve açık bir kanıta sahip değiliz.

Üç: İşin bir başka yönü daha var ki o da çok önemli: Hastalığı geçiren herkes yeteri kadar antikor üretemeyebiliyor.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU