Maske takma zorunluluğuna uymayanlara 3 bin 180 liraya kadar ceza kesilebilir

Koronavirüs tedbirleri kapsamında açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda maske takılmasının zorunlu olduğu kent sayısı 48’e yükseldi

Normalleşme adımları ile birlikte sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılmış, bazı kentlerde maske takma ve sosyal mesafeyi koruma gibi kurallara uyulmadığı görülmüştü. Vakalarda artış kaydedilmesi nedeniyle pek çok kentte maske takma zorunluluğu getirilmişti / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında maskesiz dışarı çıkmanın yasak olduğu kentlerin listesi güncellendi.

İstanbul, Ankara ve Bursa'nın da listeye eklenmesiyle, açık alanlarda ve toplu kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirilen il sayısı 48'e yükseldi.

Güncellemeyle birlikte maske şartının uygulandığı kentlerin listesi şu şekilde oldu:

İstanbul, Ankara, Bursa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Maske takmamanın cezası ne kadar?

Valilikler, tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verileceğini, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağını, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin de Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağını açıkladı.

 

istanbul koronav AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

 

Kanuna göre yasaklı kentlerde sokağa maskesiz çıkan ya da toplu alanlarda takmayanlara 789 liradan 3 bin 180 liraya kadar para cezası uygulanacak.

Daha önce koronavirüs tedbirleri kapsamında maske takmanın zorunlu olduğu bazı illerde polisler, kurala uymayan kişilere 3 bin 150 lira para cezası uygulamıştı.


 

Independent Türkçe, AA

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU