İktidarda olan Ulusal Kurtuluş Cephesi Partisi (FLN) ve koalisyon ortağı Demokratik Ulusal Birlik (NDA) Partisi’nin içinde bulunduğu durum liderlerin ve parti üyelerinin, ülke tarihinin en belirsiz durumlarından birinin yaşandığı dönemde istifalarını sunmasıyla birlikte daha da kötüleşti.
İktidar partisinden birçok kişi Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’ya yönelik desteğinden vazgeçme eğiliminde.
Geniş bir çevre, partinin koordinatörü olan Muaz Boşarib’in Ulusal Kurtuluş Partisi’nin halkla aynı çizgide olmasını içeren kuruluş ilkelerinden uzaklaştığını düşünüyor.
Daha önce gösterileri Buteflika’ya yönelik bir “darbe” olarak nitelendiren Kurtuluş Cephesi yöneticilerinden Hüseyin Haldun, geri adım atarak partinin ileriye bakması ve protestocuların hedeflerinin desteklenmesi gerektiğini söyledi ve “Buteflika artık tarih oldu” ifadesini kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İki yönetici geri adım attı
İktidar partisi yöneticilerinden Riyad Annan, “gerçek mücadeleciler” olarak tanımladığı parti mensuplarına gönderdiği mesajda “partiyi gerçek istikametinden çıkaran fırsatçılarla mücadele etmeye” davet etti.
Partiyi özgürleştirmek ve asıl sahiplerine iade etmek için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulayan Annan “Partimiz başaramadı ve halkına asla geri dönemeyecek” dedi.
“Fırsatçılar partiye hakim olmaya ve onu rehin almaya devam ettikçe bizim de mücadelemiz devam edecek. Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin gerçek yeri halkın yanıdır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, hukuki ve siyasi analist İsmail Halfullah, “Barışçıl halk hareketi, iktidar partilerinin Cezayir’de politik, ekonomik ve sosyal açıdan istikrarlı olduğuna yönelik yarattığı algıyı yıktı” dedi.
“Partiden ayrılanların, Cumhurbaşkanı’nın başarısız projeleri başarılıymış gibi satma girişimine ve yolsuzluk politikasına ikna olmaması durumu partideki bölünmeyi açıklıyor” diyen Halfullah, “Geminin battığını gören ve çok geç olmadan hayatta kalmak isteyenler var” ifadelerini kullandı.
Halfullah, bu bölünmelerin Buteflika kanadında deprem yarattığını sözlerine ekledi.
Partiden ayrılanlar Buteflika’nın gitmesini istiyor
Öte yandan, muhalif yöneticilerin kurduğu “Ulusal Kurtuluş Cephesi Reform ve Aslına Dönüş” Hareketi, ülkedeki barışçıl gösterilerin devam etmesi ve daha fazla yoğunlaşması çağrısında bulundu.
Yayınlanan bildiride “Halk sadece Cumhurbaşkanı Buteflika’nın gitmesini değil, ülkenin tüm alanlarına hükmeden iktidardaki otorite sahiplerinin de gitmesini istiyor. Ancak iktidarın bu talebe yönelik açıkça bir cevabı olmadı” dendi.
İktidarın anayasaya yönelik ihlal etme eylemini kınayan Reform ve Aslına Dönüş Hareketi, tüm tarafları kapsayan yenilikçi bir siyasetin önünü tıkayan iktidarı Cezayir’i bilinmeyene sürüklemekle suçlayarak “Cezayir, herhangi bir şahıstan veya gruptan daha büyüktür” açıklamasını yaptı.
Bununla birlikte, iktidar partisinden eski yönetici Said Berkiye, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nde yaşananların “ülkenin yaşadığı durumun küçültülmüş bir fotoğrafı” olduğunu söyledi.
Berkiye, “Partiyi yozlaşmış yöneticilerin elinden alıp onurlu gençlerin elleriyle geri getirme zamanı geldi. Bu ikinci cumhuriyet için bir sonraki aşama olacak” dedi.
İktidarın müttefiki olan partide çatlak
Öte yandan iktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin koalisyon ortağı Demokratik Ulusal Birlik Partisi’nden (NDA) bazı yöneticiler ve üyeler ayrıldı.
Ülkenin doğusundaki üyeler, partiden istifa ettiklerini ve halk hareketine katıldıklarını ilan etti. Bu da koalisyonun yaşadığı en büyük depremlerden biri oldu.
Gözlemciler, devam eden olaylar sonrasında Cumhurbaşkanı’nın daha fazla dayanamayacağı ve önümüzdeki günlerde istifa gibi önemli kararlar alınabileceği yorumunda bulundu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independentarabia.com/node/13131
Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç
© The Independent