İmamoğlu açıkladı: İstanbul’da taksi sistemi değişiyor

İmamoğlu’nun anlattığı uygulamaya göre belediye 5 bin taksi kiralayacak

Fotoğraf: İBB Basın

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da taksilerde yeni bir modele geçeceklerini açıkladı.

FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, İstanbul’daki 17 bin taksinin şehre yetmediğini belirtirken İBB’nin “kiralama” modelini getireceklerini ifade etti.

“Taksinin sahibi büyükşehir belediyesi olacak. Meclise getireceğiz bu konuyu. Uzun vadeli bir modeli onaylarlarsa oradan yürüyeceğiz. Olmazsa encümen üzerinden 3 yıllık bir taksi kiralama modelini yapacağız” diyen İmamoğlu, sistemin taksiciyi de koruyacağını belirtti.

Kiralanan taksilerde elbisenin tek tip olacağını, üç vardiya çalışma gerçekleşeceğini belirten İBB Başkanı, “Güvenli bir ulaşımı sağlayacağız. 5 bin taksiyi elektronik sistem ile donatacağız. QR koduyla, İstanbulkart’la taksi paranızı ödeyeceksiniz” diye konuştu.

Bu taksilerin pandemi sürecine uygun olacağını ifade eden İmamoğlu,  “Taksi eksiğini gidereceğiz” dedi.

Deniz taksileri geri dönüyor

“İstanbul’da deniz ulaşımındaki payı büyütmemiz lazım; yüzde 3’lere kadar geriledi. Bizim bunu artırmamız lazım” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti:

Hele hele pandemi sürecinde deniz ulaşımı, ferah da bir ulaşım modeli. Bunu güçlendirmemiz için, insanları denize ulaştırmamız lazım. Bu manada hem metro hatlarının bitişi çok önemli bir detay hem de Boğaz’a indireceğimiz yeni yapacağımız füniküler hatlarını çok önemsiyoruz. Ama bir pratik model var; çok böyle vitrine konmuştu, hatırlar mısınız Deniz Taksi’yi? Vitrine kondu. Hemen bir özelleştirme kanalı açıldı, bir firmaya verildi ve birkaç aydan sonra kapandı, gitti. Şu an çöpleri, Haliç’te duruyor. ‘Kaldırın’ diye talimat verdim. 8 ayda, 50 deniz taksi ile denize ineceğiz. 50 ile başlıyoruz ama çok büyüyeceğini de görüyorum.

Ucuzlaştıracağız. Kolay yanaştıracağı ekstra iskeleler ilave ettireceğiz. O dönemde Deniz Taksi’yi yaptılar, Deniz Taksi’nin faydalanacağı iskele yok! Para ödeyecek iskeleye. O zaman nasıl alsın müşteriyi? Pahalı olacak tabi. Bu anlamda yeni bir atılım içindeyiz.”

Ayasofya tartışmaları

Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmalarına ilişkin İmamoğlu, "Ayasofya Camii İstanbul Fethi’nden beri  bize emanet, tarihi bir emanet. Yüzde 97 oranında turizmin donduğu, İstanbul’da bütün otellerin kapalı olduğu, milyonlarca insanların işsiz kaldığı bu dönemde bu tartışma niye?  Bizim konumuz mu şu anda? Cumhurbaşkanı’nın seçimden önce açıklaması var burayla ilgili.  Ayasofya Camii bizim onurumuzdur, bize emanettir." yorumunu yaptı. 

İmamoğlu, "Bu süreci siyasi zeminde konuşan ister benim partimden olsun ister başka bir partiden olsun sürece ihanet eder." düşüncesini dile getirdi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU