Yapay zekadan oluşan katılımcılar arasında yapılan savaş simülasyonları, "sıradışı formlardaki" şiddetli silahların evriminin tarafların teke tek düellolarda dövüşmesi durumunda gerçekleştiğini ortaya koydu.
Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden araştırmacılar, hayvanların silahlarının nasıl evrim geçirdiğini daha iyi anlayabilmek için yapay zeka oyuncularını bir savaş oyununda karşı karşıya getirdi.
Araştırmacılar, geliştirilmiş silahlara sahip savaşçıların düellolarda büyük avantaj sahibi olduğunu ama bu avantajın birden fazla rakibe karşı savaşılması halinde azaldığını buldu.
Bulgular, hayvanlar arası ve diğer tür çatışmalardaki silahlanma yarışının, sadece birbirine rakip iki tarafın olduğu durumlarda hızlanmasının daha muhtemel olduğunu gösteriyor.
Çalışma, dişiler için kavga eden erkek bokböcekleri ve erkek geyiklerin abartılı boynuzlarında olduğu üzere, düelloya dayalı sistemlerde ayrıntılı silah evrimini öngören mevcut evrim hipotezini temel alıyor.
Araştırmanın ayrıntılarına yer veren makalede şu ifadeler kullanıldı:
Deneysel olarak odak alanlarındaki yapay zekalara ileri teknoloji birimleri formunda silah avantajı sağladığımızda, çok taraflı saldırılara kıyasla düellolarda daha büyük fayda edindiler.
Bu açıdan elde ettiğimiz sonuçlar, hayvan ve askeri silah evriminde düelloların rolüne dair evrim hipotezinin, altta yatan doğal çatışma kanunlarını isabetli bir şekilde yansıtıyor olabileceğini ve düelloya benzeyen ama tamamen farklı sistemlerde silah yarışlarının meydana gelmesini muhtemelen açıklayabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar silah yarışlarının, hayvanlar arasındaki düelloların yanı sıra, "insan teknolojisi, iş dünyası, askeri gerginlikte tırmanma, ticaret savaşları veya siber savaş gibi biyolojik olmayan sistemler" tarafından da körüklenebileceği sonucuna vardı.
Yapay zeka halihazırda günümüz savaş sistemlerinin birçok alanında sınırlı ölçüde kullanılıyor. Örneğin gelişmiş hava araçlarında pilotlara yardımcı olmak üzere yapay zekadan yararlanan ABD Hava Kuvvetleri, böylelikle karmaşık manevraların yarı-otonom yapılabilmesine olanak sağlıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hatta, havadan havaya çatışmalarda insan pilotlarla boy ölçüşebilecek yapay zeka tarafından tamamen kontrol edilen bir hava aracının geliştirilmesi için planlar mevcut.
Pentagon Ortak Yapay Zeka Merkezi'nden Korgeneral Jack Shanahan, yakın zamanda verdiği bir demeçte, insanla makineyi karşı karşıya getiren bir testin şu anki planlamalara göre Temmuz 2021'de yapılacağını açığa vurmuştu.
Askeri güçleri uyaran baskı grupları, karmaşık etik kararlar vermede ihtiyaç duyulan merhamet benzeri hasletlerden yoksun bu tür otonom silahlar geliştirmenin "ahlaki bir eşiği geçmek" anlamına geldiğini belirtiyor.
Katil Robotları Durdurma Kampanyası'nın ('Campaign to Stop Killer Robots') internet sitesinde şu ifadeler kullanılıyor:
Eğer denetlenmezse, dünya istikrarsızlaştırıcı bir robotik silahlanma yarışına girebilir.
Tamamıyla otonom silahlar, beklenmedik sonuçları beraberinde getirecek trajik hatalar yapabilir; bu sonuçlar da gerilimleri alevlendirebilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent