Avustralyalı sağcı senatörden Yeni Zelanda yorumu: Bu saldırı Müslümanları suçsuz yapmaz

Avustralyalı Senatör Fraser Anning, Yeni Zelanda’da 49 kişinin öldüğü cami saldırısıyla ilgili “bugün kurban olmuş olabilirler, ama genelde hep fail onlardı” dedi. Başta Avustralya Başbakanı olmak üzere birçok politikacı Anning'e tepki gösterdi

Saldırıdan yaralı olarak kurtulan bir kişi, telefonla yakınlarına ulaşmaya çalıştı (Fotoğraf: AP)

Yeni Zelanda’nın Christchurch kentinde Brenton Tarrant tarafından Cuma namazı kılan Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından açıklama yapan Avustralya’nın sağcı Queensland Senatörü Fraser Anning, “İslam, faşizmle denk bir dindir. Bu örnekte Müslümanların katil pozisyonunda bulunmaması, kendilerini suçsuz yapmaz” ifadelerini kullandı.

İncil’den alıntı yapan Anning, “Silah kuşananlar, silahla öldürülmelidir. Şiddet dinine mensup olan ve bizi öldüreceğini söyleyenler, birisi çıkıp da kendilerini kendi sözleriyle vurunca şaşırmamalıdır” pasajını paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anning daha sonra her türlü şiddete tamamen karşı olduğunu söyleyerek eylemleri kınadı.

Avustralya Başbakanı: İğrenç bir yazı

“Bugün Yeni Zelanda sokaklarında kan dökülmesinin asıl sebebi, Müslüman fanatiklerin buraya göç etmelerini sağlayan göçmenlik politikasıdır” diyen Anning’e en sert tepki Avustralya Başbakanı Scott Morrison’dan geldi.

Anning’i kınadığını söyleyen Morrison, “Senatör Fraser Anning’in, Yeni Zelanda’daki göçmenlere yönelik, sağcı, aşırıcı bir terörist tarafından gerçekleştirilen saldırıyla ilgili yazdıkları iğrenç. Bu görüşlerin Avustralya’da ve Avustralya Parlamentosu’nda yeri yok” dedi.

 

“Yeni Zelanda, Avustralya gibi, tüm inançlardan, kültürlerden ve kökenden gelen insanlara ev sahipliği yapıyor. Her iki ülkemizde de bu aşırılık yanlısı terörist şiddeti yaratan nefret ve hoşgörüsüzlüğe kesinlikle yer yoktur ve bunu kesinlikle kınıyoruz ”dedi.

Senatör için “çöp” dedi

Avustralyalı bir başka politikacı Martin Pakula ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Anning’e sert tepki gösterdi. 

Pakula, “Demokrasimiz daha önce insan müsveddesi (çöp) Fraser Anning’in Senato’daki varlığıyla bu kadar kirlenmemişti” dedi.

 

Eski Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ise, Anning’in utanç ve nefreti yayarak Avustralyalıları birbirine karşı kışkırttığını ve böylelikle teröristlerin istediğini yerine getirdiğini söyledi.

Anning, daha önce göçmenlik yasasıyla ilgili tepkisini dile getirirken "Nazi Holokostu" tehdidinde bulunmuş ve sözleri tepki çekmişti.

DAHA FAZLA HABER OKU