Yaklaşık 110 milyon yıl önce son yemeğini yiyen bir zırhlı dinozor, bugünkü Kuzey Alberta’da bir nehir kenarında öldü ve dalgalara karıştı. Fosilleşmiş vücudu 2011’de Fort McMurray yakınlarındaki bir madende keşfedilen dinozorun o son yemeği de bulundu.
Brandon Üniversitesi, Saskatchewan Üniversitesi ve Kraliyet Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden araştırmacılar son derece iyi korunan nodosaur fosilinin sırlarını uzun süredir çözmeye çalışıyor. Bu fosil, şimdiye dek dinozorların görünüşe ve yapısına dair pek çok şeye ışık tuttu. Şimdi de fosili inceleyen araştırmacılar, dinozorun bağırsağında son yemeğini buldu.
Araştırmacılardan Jim Basinger, “Bir dinozorun böyle mükkemmel biçimde korunmuş mide içeriği çok nadir bulunabilir. Müze ekibi nodosaur’dan kurtardığı bu mide, bugüne kadar görülen, en iyi korunmuş dinozor midesi” dedi.
Dinozorun mide içeriğini analiz eden Basinger, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu bulgu, hayvanın günlük aktivitelerini nasıl gerçekleştirdiğine, nerede yaşadığına ve yiyecek tercihlerine dair fikir verecek, neredeyse canavarı yeniden canlandıracak.
Phys.org’un aktardığına göre araştırma, otçul dinozorların nasıl beslendiğine ve tam olarak hangi bitkileri yediğine dair daha önceki araştırmaların sunamadığı ayrıntılı bilgiler sağladı.
Brandon Üniversitesi biyoloğu David Greenwood da hayvanın son yemeğini şöyle anlattı:
Dinozorumuzun son yemeği çoğunlukla eğreltiotu yapraklarından oluşuyordu. Yüzde 88’i çiğnenmiş yaprak ve yüzde 7’si de sap ve dallardı. Mide içeriğinin mikroskopla incelediğimizde şok olduk. Bitkiler çok iyi korunmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Araştırmacılar ayrıca, mide içeriğini o dönemde bölgede yetiştiği bilinen diğer bitkilerle karşılaştırdı. Bunun sonucunda Borealopelta markmitchelli adlı dinozorun seçici bir beslenme alışkanlığı olduğu ortaya çıktı. Dinozor, leptosporangiate türündeki otları yemeyi tercih ediyordu ve Erken Kretase döneminde yaygın görülen kozalaklı yapraklardan ve sikadlardan kaçınıyordu.
Greenwood ve ekibi, dinozorun midesinde yanmış bitki parçalarına ait kömür de tespit etti. Bu da hayvanın kısa süre önce yanmış bir alanda gezdiğini ve bu yangın alanlarında yetişen eğrelti otlarından faydalandığını gösterdi.
Greenwood, “Yangın ekolojisine adaptasyon, yeni bir bilgi” dedi ve ekledi:
Günümüzde hala yaşayan, geyikler ve Afrika filleri gibi büyük otçullara benzer şekilde bu dinozor da beslenerek çevredeki bitki örtüsünü şekillendirmiş olmalı.
Araştırmacılar, şimdiye dek görülen, en iyi korunmuş nodosaur fosili üzerinde çalışmaya devam edecek. Bu çalışmaların, hayvanın hayattayken karşılaştığı çevresel koşullara dair daha fazla bilgi sunacağı düşünülüyor.
Independent Türkçe, Phys.org