ABD ve Birleşik Krallık'ta beyazlar dışındaki etnik grupların koronavirüs kaynaklı ölüm riski daha yüksek.
American Public Media (APM) Araştırma Merkezi'nin yayımladığı “Koronavirüsün Rengi: ABD’de Irk ve Etnisiteye Göre Kovid-19 Ölümleri” başlıklı bir rapor, yeni tip koronavirüs salgınının ülkedeki azınlıkların karşılaştığı eşitsizlikleri gözler önüne serdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
27 Mayıs tarihli rapor başkent Washington ve 40 eyaletten toplanan Kovid-19 kaynaklı resmi can kaybı verilerini topladı.
Siyahilerin Kovid'19'dan ölüm oranı diğerlerinin iki katı
Buna göre siyahi Amerikalıların salgına bağlı ortalama ölüm oranının her 100 bin kişide 55 olduğu, bunun Asyalı Amerikalılarda her 100 bin kişiden 24, Latinler'de 25, beyazlardaysa 23 olduğu kayıtlara geçti.
Yani siyahilerin Kovid-19 kaynaklı ölüm oranı beyazların yaklaşık 2,4 katıyken, Asyalı Amerikalı ve Latinlerin oranının 2,2 katı.
Siyahi Amerikalılar'ın ülke nüfusuna oranı yüzde 13'ken, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden siyahilerin virüse bağlı genel ölümler arasındaki oranı yüzde 25 düzeyinde.
Amerikan yerlileri arasında yaşanan can kayıpları verilerin yetersiz olması nedeniyle bu oran hesaplanamadı ancak Amerikan yerlilerindeki ölüm oranlarının bazı eyalet ve kentlerde diğer tüm nüfus gruplarının 5 ila 7 kat üstünde olduğu vurgulandı. Arizona'da bu oran 5 kat fazlayken, New Mexico'da 7 katı aşıyor.
New York'ta ön cephedeki işçilerin yüzde 75'i beyaz olmayan etnik gruplardan
Dünya genelindeki doğrulanmış Kovid-19 vaka sayısı 6 milyon 333 bini aşarken, ABD'de salı günü itibarıyla Kovid-19 vakası 1 milyon 827 bini aştı. 106 bin 28 kişiyse Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.
New York'ta dünyadaki tüm ülkelerden daha fazla kişi salgın hastalık nedeniyle öldü. Kentte 29 bin 968 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
New Yorklu yetkililer kentteki salgın sırasında ön cephede çalışmak zorunda kalan işçilerin yüzde 75'nin siyahiler ve beyaz olmayan diğer etnik gruplardan oluştuğunu açıklandı.
Koronavirüs özellikle New York, Detroit, Chicago ve Milwaukee'de yaşayan siyahi Amerikalılara sert darbe vurdu.
Ülke genelindeki 52 bin Kovid-19 vakası ve 4 bin 450 Kovid-19 ölümünü inceleyen araştırmacılar da ölenlerin yüzde 42'sinin siyahilerden oluştuğunu açıkladı.
ABD merkezli danışmanlık şirketi Gallup'un bir araştırmasına göre ise Kovid-19'dan en fazla mavi yakalı işçi grubu, az eğitimli ve az gelirliler etkilendi. Araştırmaya göre yılda 36 bin dolardan (243 bin TL) az geliri olan hanelerdeki işçilerden yüzde 37'si işinden atıldı, yüzde 58'i de gelir kaybı yaşadı.
Birleşik Krallık'ta da siyahiler ve diğer etnik gruplar Kovid-19'dan daha fazla ölüyor
Birleşik Krallık hükümetinin yaptığı bir araştırmaya göre de ülkedeki beyaz olmayan azınlıkların, beyazlara göre Kovid-19'dan ölme oranı yüzde 50'ye varan düzeylerde daha yüksek.
İngiltere Halk Sağlığı İdaresi (PHE)'nin yaptığı incelemeye göre Kovid-19 pozitif Bangladeş kökenliler aynı teşhisin konulduğu Britanyalılar'dan iki kat daha fazla yaşamını yitirdi.
Rapora göre Çin, Hindistan, Karayipler ve Pakistan kökenlilerin de Kovid-19'dan ölüm riski, Britanyalılar'a oranla yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen düzeylerde daha fazla.
Raporda siyahilerin Kovid-19'a yakalanma oranının da daha yüksek olduğu, her 100 bin kişide 486 siyahi erkek ve 649 siyahi kadına Kovid-19 teşhisi konduğu, beyazlarda bu sayının kadınlarda 220, erkeklerdeyse 224 olduğu belirtildi.
Britanyalı halk sağlığı profesörü John Newton virüs siyahiler ve diğer etnik azınlıkları daha kötü etkilese de bunun "ırkla bir ilgisi olmayabileceğini" söyledi.
Newton bunun nedeninin insanların meslekleriyle ilgili olabileceğini de hatırlatarak "Raporun bulguları bundan sonra ne yapılacağına karar verilmeden önce kapsamlıca tartışılmalı. İnsanlar hemen bir sonuca varmamalı" dedi.
Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise insanların hayatlarının, virüsün siyahi ve diğer azınlıkları neden daha orantısız etkilediğini bulma ve buna karşı önlemleri almasına bağlı olduğunu ifade etti.
Independent Türkçe, VOA Türkçe, CNN, BBC