Tecavüze uğradığını söyleyen kadına sorduğu soru, hakimin görevden alınmasına neden oldu

New Jersey Temyiz Mahkemesi hakimi John Russo Jr. davacıya bacaklarını kapatıp kapatmadığını sorunca işine son verildi

Russo’nun tecavüzle suçladığı adamın uzaklaştırma süresini uzatmak isteyen kadına 2016’da sorduğu sorular, işine mal oldu (Camden Courier Post/AP)

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Temyiz Mahkemesi’nde hakimlik yapan John F. Russo Jr. 2016’daki bir davada tecavüze uğradığını söyleyen kadına “Bacaklarını kapattın mı?” diye sorunca görevden alındı.

Russo’nun tecavüzcü olduğu beyan edilen adamın uzaklaştırma süresini uzatmadığı da ortaya çıktı.

Temyiz Mahkemesi yönetiminden yapılan açıklamada, bu soruyu sorabilen bir hakimin ev içi şiddet ve cinsel saldırı davalarına bakmasının “düşünülemez” olduğu ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

26 Mayıs tarihli kararı kaleme alan Başyargıç Stuart Rabner, “Hiçbir tanık, davacı ya da mağdura bir mahkemede böyle davranılmamalı. Kurban olduğu iddia edilen kişi, kabul edilemez bir şekilde kendisini suçlayan sorularla mahçup edildi” ifadesini kullandı.

Ocean County bölgesinde çalışan yargıcın işine oybirliğiyle son verilirken, Russo’nun üç farklı ihlalde daha bulunduğu da belirtildi. Bunlar arasında bir velayet davasında adresini vermek istemeyen anneyi tehdit etmek yer alıyor.

Russo’nun birlikte liseye gittiği arkadaşının ve eski karısının yer aldığı iki farklı davada tarafsız davranmadığı da ihraç kararında bildirildi. Artık Russo, New Jersey'de hakimlik yapamayacak.

Henüz Russo’dan ya da avukatlarından kararla ilgili bir açıklama gelmedi. 2018’de şikayetçi olununca avukatı, Russo’nun dersini aldığını ve bir daha benzer davranışlarda bulunmayacağını söylemişti.


Independent Türkçe, New York Times, CBS News

DAHA FAZLA HABER OKU