Rusya "Kıyamet Günü" drone'u Poseidon'u Arktik'te denemeye hazırlanıyor

Rus basınına konuşan savunma sanayisinden bir kaynak denemenin bu sonbaharda yapılacağını söyledi

Rus basınının duyurduğuna göre Poseidon'un hızı saatte 200 kilometrenin üzerine çıkabiliyor (TASS)

Rusya, "Kıyamet Günü Drone'u" lakabı takılan Poseidon adlı insansız sualtı aracını bu sonbaharda Arktik'te denemeye hazırlanıyor.

RIA Novosti haber ajansına konuşan adı açıklanmayan bir savunma sanayisi kaynağı, nükleer başlık taşıyabilen Poseidon sualtı drone'unun Belgorod denizaltısından fırlatılarak deneneceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Küçük bir nükleer reaktörden gücünü alan, 10 bin kilometre menzile sahip torpido şeklindeki drone, patlatılması halinde vereceği nükleer zararın yanısıra yakınlarındaki şehir ya da donanma üssüne on metrelerce yükseklikte tsunami dalgaları gönderebiliyor.

Kuzey Atlantik'i kendi başına geçebilecek şekilde tasarlanan insansız sualtı aracı iki megatona kadar nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip.

Moscow Times'ın aktardığına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin davasa aracın varlığını Mart 2018'de doğrulamıştı. 

Putin o dönem şu ifadeleri kullanmıştı:

Büyük derinliklerde, denzialtılardan, son model torpidolardan ve su yüzeyindeki tüm araçlardan birkaç kat daha hızlı şekilde kıtalararası seyahat yapabiliyor. Çok harika. Yüksek manevra kabiliyetine sahip. Düşmanın patlatmak için herhangi bir zayıflığını bulması zor. Dünyada onunla boy ölçüşebilecek bir şey yok.

Sputnik'e konuşan eski eski albay Alexander Zhilin de "Bir drone'un birkaç avantajı vardır. Denizaltılardaki mürettebat elbette güçlü bir silahtır ancak insan faktörü belirli şeyleri kısıtlar. Poseidon hemen hemen istenilen her anda alarm durumuna geçirilip göreve yollanabilir" dedi.

Zhilin insansız sualtı aracının siber saldırılara karşı savunmasız olduğu yönündeki endişelere şu yanıtı verdi:

Bu tarz dronelar bir yazılımla yönetildiği için çok fazla sorumluluk gerektiriyor. Hackerların aracın kontrolünü almayı deneyeceği yönünde belirli riskler var. Ancak mühendislerimiz ve tasarımcılarımızla konuştuktan sonra bir dış müdahaleye karşı çok iyi korunduğu sonucuna vardım.

16 adet Poseidon sualtı aracının Rusya'nın Kuzey Filosu'nda muharebe destek görevine konulması tasarlanıyor.

 Moscow Times'A göre bu droneları Belgorod ve Khabarovsk nükleer denizaltıları taşıyacak.

Rusya, Poseidon ile ABD'nin füze savunma sistemine karşı koymayı ve olası bir nükleer saldırıda karşı saldırı yapabilme caydırıcılığına sahip olmayı planlıyor.

 

Independent Türkçe, Moscow Times, Asia Times

DAHA FAZLA HABER OKU