ABD Başkanı Donald Trump, Hamas’la doğrudan müzakereleri savunurken, İsrail’in süreçten rahatsız olduğu aktarılıyor.
Trump, Oval Ofis’te dün yaptığı açıklamada, Hamas’la görüşmeleri Tel Aviv’e yardım amacıyla yaptıklarını belirterek, rehinelerin serbest bırakılmasını talep ettiklerini yineledi.
Cumhuriyetçi lider, müzakerelere dair şu ifadeleri kullandı:
Hamas açısından hiçbir şey yapmıyoruz. Onlara nakit para vermiyoruz. Müzakere etmek zorundasınız. Müzakere etmekle ödeme yapmak arasında fark var. Biz bu rehineleri oradan çıkarmak istiyoruz.
Trump, Hamas’ın elinde kalan 59 rehineden 24’ünün yaşadığı bilgisini de paylaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Başkanı, sosyal medya platformu Truth Social’da çarşamba günü yaptığı paylaşımda rehineler serbest bırakılmazsa “kıyametin kopacağını” söylemiş, bunun Hamas’a “son uyarısı” olduğunu ifade etmişti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce ise dünkü açıklamasında, “ABD’nin pozisyonunun farklı şekilde iletilmesi için” Hamas’la görüşmeler yapıldığını söyledi. Sözcü, ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler'in Katar'da Hamaslı yetkililerle görüşmesinin, Washington’ın savaşla ilgili pozisyonunu değiştirdiği anlamına gelmediğini savundu.
İsrail, Hamas'la sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart'tan itibaren Gazze Şeridi'ne insanı yardımların girişini durdurma kararı aldığını duyurmuştu.
Boehler'in Katar'da Hamaslı yetkililerle rehinelerin serbest bırakılmasına dair görüşmeler yaptığı haberleriyse çarşamba günü medyaya sızdırılmıştı.
Times of Israel, Tel Aviv yönetiminin Washington-Hamas görüşmesinden rahatsız olduğunu ve müzakerelere ilişkin haberleri İsrail’in sızdırdığını yazıyor.
Beyaz Saray, Hamas’la doğrudan görüşmelere başlamadan önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bilgilendirildiğini ileri sürmüştü. Ancak kimliğinin paylaşılmaması kaydıyla konuşan bir yetkili, Netanyahu’nun sürece dair önceden bilgi sahibi olmadığını savunuyor. Bu durum üzerine Tel Aviv’in görüşmeleri “sabote etmek amacıyla” bilgileri medyaya sızdırdığı ileri sürülüyor.
Kaynak, ABD’nin İsrail kökenli Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılmasını sağladıktan sonra daha geniş kapsamlı bir ateşkes ve esir takası anlaşmasıyla ilgilenmeyeceğinden endişelenildiğini söylüyor.
Hamas’ın elindeki Amerikalı-İsrailli rehineler arasında tek canlı kalan kişi Edan Alexander. Omer Neutra, Itay Chen, Gadi Haggai ve Judi Weinstein ise hayatlarını kaybetmişti. Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, önceliğin Alexander’a verildiğini doğrulamış fakat Hamas’ın tüm rehineleri serbest bırakması için çaba gösterdiklerini söylemişti.
Independent Türkçe, Times of Israel, BBC, AA
Derleyen: Yasin Sofuoğlu