Bilim insanları Twitter'da yeni bir parazit türü keşfetti

Araştırmacıya göre keşif, sosyal medyadaki bilgi paylaşımının beklenmedik şekilde sonuçlanabileceğine dair güzel bir örnek

Araştırmacının Twitter'da tespit ettiği fotoğrafyt, kırmızıyla işaretlenen bölgelerde parazitler görülüyor (Derek Hennen)

Birçok kullanıcı Twitter’ı kedi videoları izleme ve sohbet etme uygulaması olarak görüyor. Ancak onu bilimsel keşif yapmak için kullananlar da var. Kopenhag Üniversitesi’nin Danimarka Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacılar, sosyal medya üzerinden yeni bir parazit mantar türü keşfetti.

Her şey, Doç. Dr. Ana Sofia Reboleira’nın Twitter’da gezmesiyle başladı. Reboleira bu esnada, ABD'li meslektaşı Derek Hennen'in paylaştığı bir Kuzey Amerika kırkayağı fotoğrafına rastladı:

Kırkayak üzerinde mantar gibi bir şey gördüm. O zamana kadar bu mantarlar Amerikan kırkayaklarında hiç görülmemişti. Bu yüzden bir meslektaşımla görüştüm ve ona gördüklerimi gösterdim. Böylece müzenin koleksiyonlarında araştırmaya başladık.

Reboleira, meslektaşı Henrik Enghoff’la birlikte Doğa Tarihi Müzesi'nin koleksiyonundaki bazı Amerikan kırkayaklarında aynı mantarın birkaç örneğini keşfetti.

Bunlar daha önce belgelenmemiş mantarlardı. Bu da hiç bilinmeyen bir Laboulbeniales türünün varlığını doğruluyordu.

Laboulbeniales’ler, böceklere ve kırkayaklara saldıran küçük, tuhaf ve büyük ölçüde keşfedilmeyi bekleyen mantar parazitleri.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Phys.org’un aktardığına göre yeni bulunan parazit mantara, Twitter’ın keşifteki rolü nedeniyle “Troglomyces twitteri” adı verildi.

Reboleira keşfin, sosyal medyadaki bilgi paylaşımının beklenmedik şekilde sonuçlanabileceğine dair güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyor.

“Bildiğimiz kadarıyla Twitter’da ilk kez yeni bir tür keşfedildi” diyen Reboleira, sözlerini şöyle sürdürdü:

Keşif, sosyal medya platformlarının araştırma paylaşımında ve böylece yeni sonuçlar elde edilmesindeki önemini gözler önüne seriyor.

Independent Türkçe, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU