"Alerjik hastalıkların kontrol altına alınmaması koronavirüsü tetikleyebilir"

Özellikle yeşil alanlarda polenlerin uçuştuğu şu aylarda artan alerjik rahatsızlıkların tedavi edilmesinin önemine değinen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şirin Yurt Temel, aksi takdirde Kovid-19'a yakalanma riskinin artabileceği uyarısını yaptı

Koronavirüste öksürük, nefes darlığı, ateş, boğaz ve kas ağrısı ön plandayken, alerjide hapşırma, gözlerde sulanma, akma, kaşınma gibi belirtilere rastlanıyor / Fotoğraf: Pixabay

İçinde bulunduğumuz bahar mevsimi, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarırken, özellikle alerjik bünyeleri zorluyor.

Polen, akar, toz gibi maddelere hassasiyeti bulunan kişiler sık sık hapşırırken, ellerinin ağız ve burunla teması da artıyor.

Bu durum, virüsün yayılmasını kolaylaştırdığından, "Alerjik hastalıklar, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanma riskini de artırıyor mu?" sorusu akıllara geliyor.

İstinye Üniversite Hastanesi Liv Bahçeşehir'den Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şirin Yurtlu Temel, alerji ile yeni tip koronvirüsün (Kovid-19) farklarını ve alerji hastalıklarının Kovid-19'u tetikleyip tetiklemeyeceğini anlattı.

Temel, alerjik reaksiyonları ve tedavi için neler yapılması gerektiğine ilişkin, “Solunum yollarında ciddi bir ödem oluşmaya başlar. Bu durum kendisini öksürük, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde kaşınma ve sulanma şeklinde gösterebilir" dedi.

"Alerjisi olan bireylerde tedavi sağlanmadıysa ve solunum yollarında ödem etkisi devam ediyorsa, enfeksiyonlar bu zemin üzerine daha rahat oturur" diyen Temel, "Özellikle bu dönemde ilaçların düzenli kullanımı çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

"Alerjik hastalıkların kontrol altına alınmaması, koronavirüs enfeksiyonuna yatkınlığa neden olabilir"

Alerjik hastalıkların koronavirüs riskini artırıp artırmadığını da sorduğumuz Şirin Yurtlu Temel, alerjinin kontrol altına alınmadığı takdirde böyle bir durumun oluşabileceği uyarısını yaptı:

Alerjik hastalıklar tedavi edilmemişse, koronavirüsü tetikleyebilir. Alerjik hastalıkların kontrol altına alınmaması, koronavarirüs enfeksiyonuna yatkınlığa neden olabilir.

 

Şirin Temel Yurtlu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Lİv Bahçeşehir.jpg
Şirin Temel Yurtlu / Fotoğraf: Liv Bahçeşehir

 

Alerji ile koronavirüs belirtilerinin farkı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şirin Temel Yurtlu, alerji ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) semptomlarının farkını ise şu sözlerle açıkladı:

Alerjik nezlede sık sık hapşırma, gözlerde sulanma, akma, kaşınma, burun akıntısı ve geniz akıntısı en belirgin semptomlardır. Alerji kendisini kaşıntı, gıdıklanma ve boğazda tüy varmış hissiyatıyla gösterir. Koronavirüs etkisinde ise burunda akıntı görmüyoruz. Daha ziyade ateş, kuru bir burun tıkanıklğı, boğazda bir takılma hissi, balgam var ama çıkmıyor hissi ile hastalar bize geliyor.

Grip hasta kadın. Pixabay.jpg

Çevreye virüs yayılmaması için el hijyeninin sağlanması, maske takılması ve tek kullanımlık mendil kullanılması öneriliyor / Fotoğraf: Pixabay

 

"İlaçların düzenli alınması gerek"

Ev tecridinin devam ettiği şu günlerde bahar nedeniyle alerjik bünyelerin daha da zorlanabileceğini vurgulayan Şirin Yurtlu Temel, maksimum tedaviyle solunum yollarının bütünlüğünü sağlamanın kritik önem taşıdığını söyledi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Temel, sözlerini “Alerji hastalarının, daha önce başvurdukları hekimlerin düzenlediği tedaviye uymalarını, hali hazırda kullandıkları herhangi bir ilaç yoksa da mutlaka en yakın göğüs hastalıkları ve alerji uzmanı ya da kulak burun boğaz hekimine başvurarak, ilaçların düzenlenmesinin gerektiğini belirtti. Bu dönemde maksimum tedaviyle solunum yollarının bütünlüğünü sağlamak çok önemli” diyerek noktaladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU