Mars sularında yaşamın gelişemeyeceği bulundu

Bulgular, Mars’ın yüzeyini keşfetmeyi umanlar için güzel haberler sağlayabilir

NASA’nın InSight uzay aracı, yaklaşık 484 milyon kilometre yol aldıktan sonra yüzeyin altındaki sırları ortaya çıkarmak için Mars’ın tozlu, kayalarla kaplı yüzeyine indi (NASA / AP)

Bilim insanları, Mars’ta tuzlu su çukurlarının muhtemelen yaygın şekilde bulunduğunu fakat dünya dışı yaşam için yuva görevi görmediğini belirledi.

Yeni araştırma, bu tuzlu su çukurlarının Dünya’daki canlılar açısından yaşanabilir olması için doğru koşullara sahip olup olmadığını anlamak amacıyla Mars atmosferini modelledi. Fakat araştırmacılar bu suyun sıvı desteği için kullanılamayacak kadar soğuk olması gerektiğini belirledi. Buna göre su o kadar soğuktu ki yaşam için gereken en düşük teorik sıcaklığa ulaşamıyordu.

Mars’ın soğuk ve son derece kuru doğası, yüzeyindeki en küçük su zerresinin bile hemen donacağı veya buharlaşacağı anlamına geliyor. Fakat içinde tuz bulunsaydı, o zaman daha düşük donma sıcaklığına sahip olacak ve saf sudan daha yavaş buharlaşacaktı. Bu ihtimal, dünya dışı yaşamın onu sıvı desteği ve yuva olarak kullanabileceğinin umulmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, bu suyun Dünya’daki bildiğimiz yaşam açısından kullanışlı olup olmadığını anlamak için Mars atmosferini modelledi. Bunun sonucunda, bu tür tuzlu suların muhtemelen Mars’ın yüzeyinde yaygın olduğu, gezegenin yaklaşık yüzde 40'ının kararlı, tuzlu suya ev sahipliği yapabileceği keşfedildi.

Fakat herhangi bir su varlığını korumuş olsaydı bile bu suyun yaşamın barınamayacağı kadar soğuk olacağı ortaya çıktı.

Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nde üst düzey araştırma bilimcisi ve çalışmanın yazarlarından Alejandro Soto, “Dünya’daki ekstrem yaşamın bile sınırları var. Bazı tuzlardan oluşan tuzlu su, Mars yüzeyinin yüzde 40'ından fazlasında sıvı halde bulunabilir ama sadece mevsimsel olarak. Bu da Mars yılının yüzde 2'sine denk geliyor" dedi.

Bu, bildiğimiz yaşamı imkansız hale getirir.

Bulgular bir bakıma Mars’ın yüzeyini keşfetmeyi uman bilim insanları için güzel haberler veriyor. Çalışmanın sonuçları, Dünya’daki yaşamın herhangi bir görevle seyahat etmesinin ve Mars’taki doğal ekosistemleri bozmasının epey zor olacağını gösteriyor zira bu neredeyse kesin olarak çoktan silindi.

Dr. Soto, “Bu yeni sonuçlar, Kızıl Gezegeni keşfetme riskinin bir kısmını azaltırken, Mars’ta yaşanabilir koşullar oluşma potansiyeline ilişkin gelecek çalışmalara da katkıda bulunuyor” dedi.

Bulgular ayrıca bu bölgelerin, diğer dünyaların kirlenmesini durdurmayı hedefleyen gezegen koruma yasaları altında “Özel Bölgeler” (yaşam barındırma olasığı yüksek bölgeler -ed.n.) olarak sınıflandırılamayacağı anlamına da geliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU