Yüksek Seçim Kurulu, basılacak fazla oy pusulasının sayısını belirleme yöntemini değiştirdi. Şimdiye dek, Türkiye genelinde seçmen sayısının yüzde 15'i kadar fazla pusula basılıyordu. Artık öyle olmayacak.
Ülke genelinde seçmen sayısı kaç olursa olsun her sandık için 365 oy pusulası basılacak. Seyyar sandıklar için ise sayı 50 olacak. Her seçim kuruluna ayrıca 3'er paket yedek oy pusulası gönderilecek.
Seçimde 57 milyon 78 bin 461 seçmen, 194 bin 715 sandıkta oy kullanacak. Yeni kararla seçmen sayısından 13 milyon 290 bin 514 fazla oy pusulası basılacak.
Yeni kararın özellikle seçmen sayısı fazla olan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için alındığı duyuruldu. Edinilen bilgilere göre, Ankara ve İstanbul il seçim kurullarınca, YSK’ya yapılan başvurularda her sandık için sabit oy pusulası talep edilirken “mevcut imkanlarla hata yapılması kaçınılmaz” dendi.
Karara ilk itiraz CHP'den geldi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir bir basın toplantısı düzenledi ve "Bu ihtiyaç nereden kaynaklandı" diye sordu.
Son kararla, olması gereken oy pusulasının neredeyse 5 katı kadar oy pusulası basılacak. Bu ihtiyaç nereden kaynaklanmaktadır? Geçen seçimlerde veya daha önceki yerel seçimlerde pusula olmadığı için oy veremeyen bir tek vatandaş var mıdır? Eğer yoksa bu pusulalar nerede kullanılacaktır? Biz tabii ki bunların kullanılıp kullanılmadığını tutanağa bağlayacağız ama çöplerden atılmış, yakılmış, yakılmaya çalışılmış pusulalar bulduğumuz zaman da seçimlerin kirlenme ihtimali belirmiştir. Gözümüz üstünüzde, bu kadar seçim pusulasını niye bastığınızı anlamak mümkün değil. Aklınızdan oy çalmak, oy pusulalarını başka türlü kullanmak gibi bir şey geçiyorsa şimdiden bundan vazgeçin, dünyayı başınıza dar ederiz.
YSK’nın CHP temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da karara temkinli yaklaştı. Hürriyet'e konuşan Yakupoğlu, "Bunun anlamı, seçmen sayısından çok fazla sayıda oy pusulası basılacağıdır. 70 seçmeni olan bir sandık için bile 365 oy pusulası basılacağıdır" dedi.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da karara tepki gösterdi, "YSK bu kararla seçim güvenliğini peşinen berhava etti" dedi.
YSK bu kararıyla esasen 2011 seçimlerinden bu yana seçim güvenliğini güçlendirmeyi değil adeta kasıtlı olarak zayıflatmayı amaçlayan bir kurum olduğu izlenimini maalesef pekiştirmiş oldu. Çünkü bu kararla atıl kalan ve mühürsüz olmaları artık yasal hale gelmiş oy pusulaları ve zarflarıyla iktidar güçlerinin istedikleri gibi oynayabilecekleri bir seçim vasatı için gerekli şartların belki de en işlevsel unsuru sağlanmış olmaktadır.
Çıray, 31 Mart'ın seçim güvenliği açısından tarihin en kritik seçimi olacağını savundu.
Muhalefet kasıtlı olarak yaratılan bu zafiyet nedeniyle ister istemez bu noktaya odaklanacak ve bu durum da başka noktalarda ve yerlerde suistimaller yapılabilmesi için elverişli zemin oluşturacaktır. Millet İttifakı'nın seçim güvenliğinin değişik cephelerine ve boyutlarına odaklanmış tüm unsurlarının meseleyi bütün cepheleri ve boyutlarıyla masaya yatırmaları ve her türlü güvenlik açığını ve muhtemel suistimalleri bütünlük içinde ele almaları artık hayati bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.