Van’da 23 Ocak 2011 tarihinde 7,2 büyüklüğündeki depremde 644 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 152 kişi yaralandı. Depremden etkilenenlerin sayısı 700 bini buldu.
Bu depremden 16 gün sonra Van bir kez daha sarsıldı. 6 Kasım 2011’de meydana gelen artçı depremde, il merkezindeki Bayram oteli çöktü, 24 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir de vardı.
Facia sonrası otel sahibi Tevfik Bayram tutuklandı, dönemin Van Valisi ve AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) Başkan Vekili İ.E.K.'nin aralarında bulunduğu kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.
Otel sahibi Bayram yargılama sonunda 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılırken, kamu görevlileri hakkında görevi ihmalden soruşturma yapılmasına İçişleri Bakanlığı izin vermedi. Bakanlık kararına yapılan itiraz da 3 yıl sonra reddedildi.
Kamu görevlileri yönünden ihlal yok!
Ölenlerin yakınları 17 Ekim 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuruda ilk depremin ardından ikinci depremde yıkılan otel binasında, hasar tespit çalışmasının gereği gibi yerine getirilmediği öne sürüldü.
Davacılar, kamu görevlileri hakkında görevi ihmalden soruşturma izni verilmemesi nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiğini savundular.
AYM, başvurucuların, ölenlerin 1. ve 2. dereceden akrabaları olmaları nedeniyle bireysel başvuruda bulunma hakkını kabul edilebilir buldu.
Bakanlık, davacıların zararın giderimi yolunun tazminat davaları olduğunu belirterek, davanın reddini istemişti.
AYM, "Anayasa’nın 17. Maddesiyle güvence altına alınan yaşam hakkının usul yönünden ihlal edilmediğine" hükmetti.
Kararda şikayet edilen kamu görevlilerinin 16 gün arayla meydana gelen depremler sırasında hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü, bu kadar kısa süre içinde 100 bini aşkın bina yönünden tespit ve önlemin mümkün olmadığı vurgulandı.