Küresel salgın haline gelen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle enfekte olanların sayısı 2 milyon 300 bini aşarken, hayatını kaybeden kişi sayısı 160 bini geçti.
Kovid-19’un ülkelerin ortak mücadelesi ile ortadan kaldırılabileceğini belirten Medistate Hastanesi Radyoloji Direktörü Doç. Dr. Kaan Meriç, izolasyondan sonra erken tanı ve erken tedavinin önem kazandığını söyledi.
“Testlerin yanılma payı yüzde 30-40”
Halihazırda kullanılan PCR (pamuklu çubuk) testleriyle hastanın enfekte olup olmadığının en erken 4 saatte (hatta bazı durumlarda günler sonra) anlaşılabildiğini hatırlatan Meriç, testlerin yüzde 60-70 doğru sonuç verdiğini söyledi.
Akciğer tomografilerine ek olarak kullanılan yapay zeka teknolojisi sayesinde ise Kovid-19’un akciğerlere verdiği hasarın hemen ve net şekilde görülebildiğini söyledi.
“Yapay zeka sağlıkçılara zaman kazandırıyor, hastanelerin verimli kullanılabilmesini sağlıyor”
10 günde 300 hastada bu sistemi denediklerini, yüzde 25’ine Kovid-19 teşhisi konulduğunu, yüzde 2-3’ünün yoğun bakıma yatırıldığını anlatan Dr. Kaan Meriç, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
Örneğin, İstanbul'da Kovid-19 ile mücadele edilen hastanelerde bir günde 250-300 akciğer tomografisi çekilebiliyor ama kimler öncelikli? Ya da kimler hastanede yatırılacak, hangileri yoğun bakıma alınacak? Bu ayrımı yapmada yapay zeka çok faydalı. Sağlıkçılara zaman kazandırıyor. Yapay zeka teknolojisinin kullanılmasındaki ana amaç, doktorların daha hızlı ve daha doğru tanı koyabilmesi. Akciğer tomografi incelemesinde yapay zekanın yardımıyla hastalar daha iyi tespit ediliyor. Bu sayede hasta triyajı yapabilmesi yani aciliyet durumuna göre hastaları sınıflandırarak kimlerin tedavisinin evde, kimlerin hastanede (hatta yoğun bakımda) yapılacağının belirlenmesi sağlanıyor. Böylelikle hastane kapasitesinin verimli kullanılması sağlanıyor. Yığılmanın engellenmesiyle, sağlık sisteminin çökmesinin önüne geçiliyor.
“Sistem ‘Bu hastada tutulum (pozitif bulgu) yok, onunla vakit kaybetme’ diyor”
Doç. Dr. Kaan Meriç, yapay zekanın hastalığın akciğerdeki tutulum (pozitif bulgu) alanını gösterdiğini, bu alanın küçüklüğünün hastanın iyilşemesi açısından olumlu olduğunu anlattı.
Yapay zeka sayesinde koronavirüsün akciğerdeki tutulum oranının net şekilde görülüp harekete geçildiğini belirten Meriç, şu ifadeleri kullandı:
Virüsün hedef dokusu olan akciğerde tuttuğu alanı belirliyor, doğru sonuçlarla hesaplıyor, size veriler sağlıyor ve hasta yönetimini hızlı şekilde yapılıyor. ‘Bu hastada tutulum yok, onunla vakit kaybetme, şu hastada tutulum var, onunla ilgilen’ diyor. Belirlenen hastalarda akciğerlerdeki tutulum oranını daha net, ölçülebilir şekilde veriyor.
“En çok kanser hastalarında kullanılıyor”
Yapay zekanın başka hangi hastalıkların teşhisinde kullanıldığını da sorduğumuz Meriç, “En çok kanser hastalarında kullanılıyor" yanıtını verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Yapay zeka da kendisini geliştiriyor”
Yapay zekanın kendi zekasını da geliştirdiğine değinen Doç. Dr. Kaan Meriç, “Yapay zekanın öğrenebilirliği var, zaman içinde kendisini geliştiriyor. Buna ‘deep learning’ deniliyor” ifadelerini kullandı.
“Bilim Kurulu’nda radyoloji uzmanları da bulunmalı”
Pek çok ülkeye kıyasla Türkiye'nin daha iyi yetişmiş bir hekim ordusuna ve sağlık altyapısına sahip olduğunu belirten Meriç, “Tomografi cihazları olmasa bu hastalık yönetilemez” diyerek, Bilim Kurulu’nda da mutlaka radyoloji uzmanlarının bulunması gerektiğini söyledi.
© The Independentturkish