Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 2020 küresel ekonomi tahminini yüzde 3,3 büyümeden yüzde 3 daralmaya; Türkiye için ise yüzde 3 büyümeden yüzde 5 küçülmeye çekmesi yatırımcıdaki ekonomik görünüm endişesini artırıyor.
Salı gününü 6,81 seviyesinde kapatan Dolar/TL, yeni güne 6,84 seviyesinde başladı ve öğlenden sonra saatlerinde 6,9015'e kadar çıktı.
Güne, bir önceki kapanışa göre yüzde 0,40 artışla 98 bin 944 puandan başlayan BIST 100 endeksindeki günlük kayıp yüzde 2'yi geçti.
15:45 itibariyle endeks, 96 bin 900 seviyelerinde.
Gram altında tarihi rekor
Tüm dünyada yatırımcının güvenli liman altına yönelmesiyle de altının ons fiyatı bin 731 dolara kadar yükseldi.
Bunun iç piyasadaki yansıması gram altında rekor seviyeleri görmesi şeklinde oldu.
Sabah saatlerinde 379 liraya kadar çıkan altının gramı, daha sonra 376 liraya kadar çekildi.
Salı gününü 621 liradan kapatan çeyrek altın ise 618 liranın üzerinde seyrediyor.
Bloomberg’e tahmin veren ekonomistlerin medyan beklentilerine göre dolar/TL yılı 6,68, gram altın 349 liradan kapatabilir.
ALB Forex Yatırım Uzmanı Şirin Sarı, Bloomberg HT’ye yaptığı açıklamada koronavirüsün etkilerine karşı parasal genişleme politikalarının devam etmesiyle bunun altına pozitif yansıdığını söyledi.
Sarı, “Merkez Bankaları bilançolarını ne kadar genişletse de paranın değersizleşmesi güvenli limanlara yönelimi, altının ve gümüşün değer kazanmasını sağlıyor. ‘Güvenli limanlara kaçış başladı’ diyebiliriz dedi.
Nisan 2018’de 177 liradan satılan gram altın iki yılda yüzde 114, yıl başından bu yana yüzde 32 arttı.
Petrolde 18 yıllık çöküş
Amerikan tipi ham petrol (WTI) varil başına 19,20 dolarla 2002’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Yüzde 4’ü aşan değer kaybı yaşayan Brent petrol ise 28,36 dolardan değerleniyor.
fazla oku
Petroldeki bu hareketliliğin nedeni ise Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üreticilerin petrol kesintisinde vardığı anlaşmayla ilgili değerlendirmeleri.
UEA’dan yayınlanan aylık rapora göre OPEC+'in anlaştığı petrol kısıntısına rağmen arz fazlası, depoları boğabilir.
Koronavirüs nedeniyle insanların eve kapanması ve petrol talebinin sert düşmesiyle ilgili olarak UEA, “2020’de 10 yıllık talep artışı silinebilir. Yakıt kullanımının neredeyse üçte bir oranında düşerek 1995'ten beri en düşük seviyeye gerilemesiyle en büyük darbeyi Nisan ayı alacak” ifadelerine yer verdi.
Rapora göre OPEC ve OPEC dışı ülkelerin çabalarına rağmen küresel stoklar yılın ilk yarısında günlük 12 milyon varil artacak.
OPEC+ adıyla bilinen ve 23 üyenin bulunduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkeler, 12 Nisan’da yaptıkları telekonferansta toplam ham petrol üretimlerini 1 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar günlük 9,7 milyon varil azaltma kararı almıştı.
Independent Türkçe