Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye göre, Atatürk'ün 16 Mayıs'ta İstanbul'dan yola çıkarak 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaşmasıyla başlattığı İstiklal mücadelesinin 100. yılı başta Samsun olmak üzere tüm Türkiye'de gençlik, spor ve kültür etkinlikleri düzenlenecek.
Tüm yıl, tüm yurtta 100. yıl etkinliği
100. yıl kutlamalarına ilişkin etkinlikler yıl boyunca İstanbul, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara güzergahı başta olmak üzere tüm Türkiye'de gerçekleştirilecek.
Düzenlenecek etkinlikler Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda yürütülecek.
Etkinlikler, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından planlanıp yürütülecek.
19 Mayıs’ın 100. yılına özel bütçe
İstanbul, Samsun, Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara'da yapılacak etkinlikler için ilgili bakanlıklardan bütçe talep edilebilecek, koordinatör kurumlarca uygun görülen sponsorluk, hizmet alımı anlaşmaları yapılabilecek.
Resmi yazışmalarda 100. yıl logosu
Yıl boyunca gerçekleştirilecek tüm gençlik, spor ve kültür etkinliklerine ilişkin logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan ve benzeri belge ve görsel dokümanlar, 100. yıl kutlamaları için oluşturulan kurumsal kimliğe uygun olarak hazırlanacak.
19 Mayıs kutlamaları tartışılmıştı
Türkiye’de 19 Mayıs’ın törenle ve tüm yurtta kutlanması özellikle 2012 senesinde polemik yaratan konu oldu. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in 19 Mayıs’ın nasıl kutlanacağına ilişkin bir genelge yayınladı ve bu genelge “Kutlama yasağı” diye algılanınca ortalık karıştı. Genelgede Ankara dışındaki il ve ilçelerde etkinliklere yer verilmemesi yazdı.
Genelgeye tepki gösteren Atatürkçü Düşünce Derneği dava açtı. Danıştay, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamasını sınırlayan Milli Eğitim Bakanlığı genelgesini iptal etti.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, genelgesi hakkında yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili, "Alınan karar hukuki bir garabettir" dedi.