Tüm dünyada yaklaşık 1,5 milyon insana bulaşan ve 88 binden fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgınının ekonomiye yansımasıyla ilgili kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor.
ABD merkezli uluslararası bankacılık devi JP Morgan’ın son analizine göre küresel ekonominin büyümesinden 2021 sonuna kadar 5,5 trilyon dolar silinebilir. Bu, küresel gayri safi hasılanın yüzde 8’ine eşit ve Japonya’nın yıllık üretiminden fazla.
JP Morgan, gelişmiş ekonomilerin kaybının 2008-2009 ve 1974-75 yıllarındaki resesyona benzer şekilde olacağını belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Küresel kaybın 5 trilyon dolara yakın olacağını söyleyen Citigroup Baş Ekonomisiti Catherine Mann, gidişatın çok önemli olduğunu ifade ederek, “Eğer gidişat olumlu olursa bu, iş dünyasının ve bireylerin güvenini destekleyecektir. Ancak 2021’nin ikinci yarısına kadar uzayabilir” dedi.
Diğer bir uluslararası banka Morgan Stanley’a göre ise agresif mâli politikaların hayata geçmesine rağmen, gelişmiş ekonomilerde piyasanın eski hâline dönmesi 2021’in üçüncü çeyreğini bulacak.
Almanya merkezli Deutsche Bank, “gecikme maliyeti ve yara bırakacak etkiyle”, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri için yapılan 2021 sonu için tahminlerinin 1 trilyon dolar daha az olacağını öngördü.
Çarşamba bir açıklama yapan Dünya Ticaret Örgütü’ne göre pandemin uluslararası ticarette yaratacağı çöküş, İkinci Dünya Savaşı sonrası herhangi bir dönemden daha derin olacak.
Boston merkezli varlık yönetim şirketi State Street Global Advisors’ın Küresel Makro Politika Araştırma Departmanı Müdürü Amlan Roy, sıkı bir küresel çabanın olmaması durumunda özellikle gelişmekte olan piyasaların toparlanması çok uzun sürecek.
Roy, “Gelişen ekonomiler bu salgından hazirana kadar çıkamazsa, Asya ve Latin Amerika krizlerinde olduğu gibi, sonucu yıllarca devam edecek bir döneme girilebilir. Dünya bir araya gelmezse etkisi 5 ila 10 yıl sürebilir” dedi.
Almanya merkezli Berenberg Bank’ın Baş Ekonomisti Holger Schmieding’e göre ise hükümetler, seyahat sektöründeki sert kısıtlamaları, pandeminin yeniden patlak vermemesi için, 2020 ve 2021 boyunca koruyabilir.
Çöküşten geri dönüşü sağlamak için hükümetlerin tahminlerinin ötesinde harcama yapabileceğini söyleyen Schmieding, bu durumun sonunda “V” tipi değil, iki kez dibin görüldüğü “W” tipi bir toparlanmaya dönüşebileceğini söyledi.
Independent Türkçe, Bloomberg