Aydınlık gazetesi yazarı Ali Rıza Taşdelen, bugünkü köşe yazısında yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede Çin ile Batı ülkelerinin modellerini kıyasladı.
Taşdelen, başını ABD’nin çektiği batı modeli ile virüsün ortaya çıktığı Çin’in başını çektiği Asya modelinin ana başlıklarını “kamuculuk – özel çıkar, kolektivizm – bireycilik”in oluşturduğunu söyledi.
Taşdelen Batı ve Asya ülkelerini şöyle karşılaştırdı:
Bir tarafta halkın saygı duyduğu ve dinlediği dinamik liderler, diğer taraftan halkın güven duymadığı halk deyimiyle takmadığı liderler. Bir taraftan tarihten gelen gelenekleriyle disiplinli ve dayanışmacı toplum yapısıyla Asyalı, diğer taraftan bireyci, bencil ve “özgürlük” budalası Batı’lı toplumlar.
Taşdelen, yazısının devamında Hindistan’dan bir profesörün alıntılarına yer vererek devam etti:
Hindistan Jindal Uluslararası İlişkiler Okulu Dekanı Prof. Sreeram Chaulia rt.com internet sitesindeki “Koronavirüse karşı savaşta Doğu neden Batı'yı yendi” başlıklı yazısında şöyle diyor: “Asya demokrasilerinde hükümet kısıtlamalarına yönelik toplumsal saygı daha güçlü olmuştur. Kitleler, Asya liderlerinin benimsediği kurallara sıkı bir şekilde uymuşlardır… Asya liderleri halklarını korona salgınına karşı kısıtlamalara ikna ederken, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri ‘liberal’ ve ‘popülist’ kamplara bölünmüş, nüfusun büyük bir kesimi ülkelerindeki iktidarların aldığı kararlara karşı muhalefet etmişlerdir.”
Chaulia şöyle devam ediyor: “İngiliz ve İspanyol barları, İtalyan ve Fransız kafeleri ve devletin dayattığı sosyal mesafeli kurallara rağmen kalabalıklarla karışan Amerikan plajlarının gerçeküstü görünümler. Koronavirüs illetine karşı alınan tedbirlere uyulsaydı belki bu yayılma zinciri kırılabilirdi.”
Ve yazısını şöyle bitiriyor: “Felaket zamanlarında siyasi liderlik ve sosyal tutumların kalitesi önemlidir. Doğu, bu mega krizde Batı üzerindeki üstünlüğünü kanıtladı. Bir keresinde de Batı demokrasileri ve medyaları gururlarını yenmeli, dikkatle gözlemlemeli ve doğulu meslektaşlarından öğrenmelidir.”
Taşdelen, Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı ve Londra belediye başkanı eski ekonomi ve ticaret politikası müdürü olan John Ross’un bir makalesini de şöyle aktarıyor:
Ross yazısında Çin’in koronavirüs salgınını artık dünyaca bilinen yöntemlerle nasıl yendiğini ayrıntılı anlatıyor “karantinalar, halkın içeride kalması için temel ürünlerin evlere teslimatı, maskelerin zorunlu olarak takılması, testler, sağlık personellerinin salgın bölgesine sevkiyatı” Ross’a göre Çin bu tedbirleri kesinlikle ABD ve Avrupa’dan daha titiz bir şekilde uygulamıştır ama daha önemlisi “Çin’de bunu kavrayan bir toplumun olmasıdır” diyor.
Hani Batı’nın dilinden düşürmediği “insan hakları” var ya! Peki diyor Ross “Ölümcül bir salgındaki temel insan hakkı hayatta kalmak değil midir?” Diye soruyor. Böyle dönemlerde şu veya bu özgürlük, şu veya bu vaatlerin ne önemi var. “Önemli olan: hayatta kalmak, iyi ve yüksek standartlarda bir yaşama sahip olmak, iyi bir eğitim ve sağlık hizmeti almaktır” diye cevaplıyor.
Taşdelen’in yaşananlara dair kendi yorumu da şöyle oldu:
Çin 11 milyon insanın yaşadığı Vuhan kentini karantina altına aldığında “insan hakları” diye yırtınan Batı bugün on binlerce insanını salgına kurban veriyor.
Aydınlık, Independent Türkçe